fbpx

8 obstakels om niet te fietsen

Excuses om de fiets niet te nemen, zijn er altijd voldoende. We sommen voor jou acht veelgehoorde obstakels op om niet te fietsen. Ken jij er nog? Wat houdt jou tegen om te fietsen?

Het regent altijd in België

De weerstatistieken liegen niet: slechts 6% van de tijd regent het. Dat betekent dat je gemiddeld 1,5 dag  per maand eventueel niet met je fiets naar je werk of school zou kunnen fietsen. Met goede regenkledij kan je je prima beschermen. Je fietshelm zorgt voor bescherming van je haartooi en aangezicht. Ook goede spatborden kunnen heel wat soelaas brengen.

Ik wil niet bezweet aankomen

Niemand heeft daar baat bij. Motiveer je werkgever om te investeren in kleedkamers en douches. Zulke investeringen zijn trouwens fiscaal aftrekbaar. Heb je deze mogelijkheden niet, overweeg eens een elektrische fiets. Dit vermijdt dat jij bezweet arriveert. Informeer eens bij je werkgever of een fietsplan een optie is?

Ik fiets niet graag alleen

Samen fietsen kan leuker zijn, maar je geeft soms wel een stuk van je vrijheid op. Het motiveert alleszins je vertrek. Breng in kaart met wie je samen kan rijden. Wie woont er nog in de buurt? Wie rijdt welke richting uit? Vraag je werkgever hieraan mee te werken. Sla een babbel met andere fietsers, al rijdend of aan het rood licht. Je zal snel vaststellen dat je niet alleen fietst.

De afstand naar mijn werk of hobby is groot

Meer dan de helft van alle woon-werk verplaatsingen bedraagt minder dan 5 km. Van zodra de afstand groter is dan 10 à 15 km kan je ook een elektrische fiets overwegen. Tenzij je erg sportief bent en kan douchen op je werk natuurlijk.
Ook de meeste hobby’s of bijeenkomsten vinden meestal plaats in je buurt of gemeente. ’t Is een reflex om te opteren voor je fiets ipv even ‘snel’ de auto te nemen.

Ik adem vuile lucht in

Gelukkig kennen we hier nog geen Chinese of Indische toestanden. Maar net daarom fietsen we en vermijden we de auto. Je kan opteren om een alternatieve route te nemen (meld dit zeker aan je werkgever) of een masker te dragen. Of opteer voor een elektrische fiets. Zo vermijdt je zware inspanningen en opname van de zogenoemde kleine stofdeeltjes.

Pech onderweg

Ik ken niks van een fiets. Wat als ik plat rij of mijn ketting er af valt? Zorg voor een kwaliteitsvolle fiets die regelmatig onderhouden wordt. Controleer je bandenspanning. Dat vermindert het risico op platrijden aanzienlijk. Neem altijd je gsm mee.

Gelukkig zijn fietsers hulpvaardige wezens. Wat doe jij als een andere fietser aan de kant staat?

Ik zet eerst mijn kinderen af op school

En toch zijn er een reeks mogelijkheden om per fiets je kinderen te vervoeren: denk aan een kinderzitje, een bakfiets of een tandem fiets. Of laat je kinderen zelf fietsen. Leer hen dat in een vroeg stadium aan. Vanaf de lagere school, afhankelijk van afstand en verkeer, kan dat perfect. Of spreek met je buurvrouw -of man af om je kinderen samen te laten fietsen.
En in hetzelfde thema: elke supermarkt levert ook aan huis. Je hebt je auto dus niet langer nodig om te gaan winkelen.

Ik kan mijn fiets niet veilig opbergen

Ik heb geen garage thuis: er zijn vandaag talloze veilige alternatieven om thuis je fiets veilig en proper te stallen. Motiveer ook je werkgever om veilige en makkelijk bereikbare fiets parkeeroplossingen te voorzien.

Kies voor een vouwfiets. Die kan je makkelijk overal mee naar binnen rollen. Er zijn ook elektrische modellen waar je makkelijk een grotere afstand kan mee overbruggen. Lees ook ‘Met een vouwfiets geraak je overal‘.