fbpx

Altijd spik en span op de fiets: zo was je je wieleroutfit.

Het regent oude wijven? Of het is bakken en braden onder een loden zon? Een wielertoerist die zichzelf een flandrien noemt, schuwt het zweet of de modder niet. En dan krijgt niet enkel je grinta, maar ook je wieleroutfit het soms stevig te verduren. Daarom: enkele tips om je kledij te wassen. Want hoe beter je omgaat met je kledij, des te langer je er plezier aan beleeft.

Als je uit de pedalen klikt na een stevige rit, heb je niet altijd zin om meteen aan de was te beginnen. En dat snappen we. Toch is het belangrijk de kledij zo snel mogelijk proper te maken. Dat is beter tegen de bacteriën en houdt het textiel van je outfit langer in vorm. Want het zout van zweet of plekken van opspattende modder bijten zich stevig vast in het lycra van je broek of truitje.

Fijne was

Algemeen geldt de richtlijn: stel geen hoge temperatuur in op je wasmachine (30 graden is meer dan genoeg) en gebruik zeker niet te veel wasmiddel. Poeder is trouwens beter dan vloeibaar wasmiddel.

Wielerkledij was je best op een programma voor delicate of fijne was. Zo vermijd je een te hoog toerental, waartegen de kledij niet bestand is.

Zit er velcro of een rits aan de kledij? Dan plak of rits je die best dicht. Anders loop je het risico dat de velcro of rits ergens aan blijft haperen. Wil je helemaal op safe spelen? Gebruik dan een waszakje. In zowat alle huishoudwinkels kan je die kopen.

Drogen op een rekje of wasdraad

Eens je broek, truitje en accessoires gewassen zijn hang je ze te drogen. Tip: leg ze niet zomaar op de verwarming. Kies liever een rekje of een wasdraad in openlucht. Heeft je bibshort bretellen? Dan leg je die beter gewoon neer zodat die bretellen niet uitrekken.

Regenkledij hoeft niet na iedere tocht in de wasmachine. Weeg de keuze steeds af. Soms is het sneller gepiept een jas met de hand af te spoelen. Zo blijft het materiaal langer waterdicht.

Ten slotte twee no-go’s: wasverzachter en de droogkast. Handig voor dagelijks gebruik, maar zeer nefast voor de kwaliteit en duurzaamheid van sportkledij. Absoluut te vermijden dus.

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *