sapim

Miljoenen Antwerpse spaken

Het Belgische Sapim is wereldwijd vermaard omwille van zijn kwalitatieve spaken. De spaken van Sapim worden door wielfabrikanten en -bouwers van over de hele wereld gebruikt. Sapim legt zich sinds 1918 enkel en alleen toe op het produceren van spaken.

Vandaag een bezoek gebracht aan Sapim, marktleider in spaken en nippels. Ze maken 175 miljoen spaken en 170 miljoen nippels per jaar (!) en de grootste productiesite is in Wilrijk.  Spaken voor koersfietsen, voor klassieke fietsen, maar ook voor rolstoelen en karretjes die gebruikt worden bij paardenrennen.

Ze hebben machines die 120 spaken per minuut produceren. Maar de spaken worden bij Sapim ook manueel gemaakt. Eén voor één worden ze door de werknemers geplet. Dat vakwerk is hun troef. Als het dan toch over cijfers gaat, zeggen de 5.000 verschillende soorten spaken die Sapim maakt veel meer over het bedrijf. Ze maken alle spaken op vraag en op maat van de klant. De lengte, het gewicht, de kleur, het verschilt allemaal van klant tot klant.

Sapim streeft dan ook naar de perfecte spaak. Het bedrijf werkt samen met de universiteiten van Leuven en Gent. Er worden duizenden uren besteed aan onderzoek. Die werpen hun vruchten af, want Sapim ontwikkelde spaken die sterker worden naarmate ze lichter zijn. Een fenomeen dat de buitenwereld heel erg interesseert, maar ook een geheim dat het bedrijf uiteraard niet prijsgeeft.

Bedrijfsbezoek in Wilrijk

Met ons bezoek aan Sapim met een 15 tal iBikers hebben we een mooi beeld gekregen van hoe dit alles geproduceerd wordt in Wilrijk. Dat zo’n wereldspeler de produktie in België doet, zegt iets over de verantwoordelijkheid van de eigenaars en over de kwaliteit die wij hier kunnen bieden.

Sapim werd opgericht in 1918 door Herman Schoonhoven en viert dus in 2018 zijn 100ste verjaardag.

Vanaf het begin was een hechte relatie met hun klanten het allerbelangrijkste. Door goed te luisteren naar de wensen van fietsfabrikanten, professionele en amateurfietsers kon Sapim ervoor zorgen dat hun producten perfect werden afgestemd aan de behoeften van de gebruikers. Bij Sapim is uw veiligheid de grootste zorg.

Enkel materialen van de hoogste kwaliteit worden gebruikt en dankzij hun ISO 9001 certificaat kan Sapim garanderen dat elke spaak van topkwaliteit is.

Tijdens ons bezoek hebben wij uitgebreid alle afdelingen kunnen bekijken. Van R&D tot produktie van de spaken en nippels. De enorme know-how binnen deze bedrijfsmuren is écht indrukwekkend, evenals de sympathieke medewerkers die er dagelijks actief zijn.

Kortom, een topbedrijf dat onze harten sneller heeft doen slaan.