fbpx

Driewielige bakfietsen vergeten

Verschillende kranten delen het nieuws dat wie met een bakfiets in een ­officiële “schoolstraat” fietst, volgens de letter van de wet  een boete riskeert. “In de nieuwe regelgeving rond schoolstraten is men vergeten om ook bakfietsen toe te laten”, ontdekte de Fietsersbond.

Klein probleempje voor bakfietsen op 3 wielen

Voor alle duidelijkheid: als u een bakfiets op twee wielen heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken. Die valt onder de categorie van fietsen.

Een officiële schoolstraat wordt afgezet tijdens de spitsuren, zodat voetgangers en fietsers veilig tot aan de schoolpoort geraken. Autoverkeer is dan niet toegelaten, zo staat nog in het Koninklijk Besluit (KB) dat onlangs in de Kamer werd goedgekeurd.

“Helaas heeft men bij het schrijven van de teksten bakfietsen over het hoofd gezien”, ontdekte de Fietsersbond. “In het KB krijgen enkel voetgangers en fietsers toegang tot zo’n schoolstraat, terwijl driewielige bakfietsen officieel tot de rijwielen worden gerekend. Of anders gezegd: bakfietsen zijn niet toegelaten in schoolstraten.”

Wat bij ongeval?

De Fietsersbond rekent erop dat de initiatiefnemers van het schoolstraten-KB, “een zeer goede zaak overigens”, dit probleem snel rechtzetten. “Dat kan relatief snel gebeuren via een kleine aanpassing”, hoopt CD&V-parlementslid Jef Van den Bergh, die het wetsvoorstel steunde.

In tussentijd roept de Fietsersbond op tot enige voorzichtigheid. “We kunnen ons echt niet inbeelden dat de politie nu bakfietsen gaat beboeten. Maar er zal maar een ongeval gebeuren in zo’n schoolstraat: strikt juridisch hebben de eigenaars van een bakfiets dan wel een probleem, aangezien ze eigenlijk niet in zo’n schoolstraat mochten rondrijden.”

Heb je hierover vragen? Dan kan je terecht in onze winkel in de LangeLozanastraat te Antwerpen. Daar is een speciale afdeling met bakfietsen op 2 én 3 wielen.

 

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *