fbpx

Op bezoek bij Orbea in Baskenland

Bedrijfsbezoek aan Orbea

Drie fanatieke iBike sportfietsers (Nick, Giani en Bart) bezochten Orbea in het Baskenland. Regelmatig aan de bron gaan kijken hoe fietsen gefabriceerd en getest worden en welke (technische) evoluties er zijn, is absoluut noodzakelijk om sterk en correct advies uit te brengen. Zelf testrijden hoort daar uiteraard ook bij of wat had je gedacht?

Sportfietsen van Orbea

Orbea is een Spaans-Baskisch merk dat zich voornamelijk sterk maakt door hun mooi aanbod sportfietsen. Dit van echte racefiets tot een volledige mountainbike assortiment. Sinds het bedrijf zich in 1930 volledig richt op fietsen is het uitgegroeid tot marktleider in Spanje.

Testcentrum van Orbea in Bilbao

Na het verkennen van Bilbao op zondag, trokken we op maandag naar de fabriek van Orbea. Eerst op de agenda stond een korte inleiding over de geschiedenis van Orbea. Orbea vormt een coöperatieve met enkele andere bedrijven uit de streek.

Later was er een rondleiding op de fabrieksvloer en kregen we de testruimte te zien waar de race- en mountainbike frames aan de Europese normen worden onderworpen. Maar bij Orbea gaan ze verder dan dat. De frames ondergaan krachten tot 400kg en dat voor 100 000 belastingscycli.  De frames niet kapot te krijgen. Bij Orbea gaan ze vaak tot het uiterste zodat ze exact weten welke krachten hun fietsen kunnen doorstaan.

Configureer je eigen Orbea met Myo

Orbea heeft een eigen configurator en die heet Myo. Via deze online module kan je alle mogelijke variaties zelf ontdekken en zo je eigen droomfiets helemaal samenstellen. Ervaring leert ons dat je dit best samen doet met een ervaren fietsmechanieker. Ervaring en technische kennis zijn noodzakelijk om tot de juiste configuratie te komen.

We kregen ook de paintstudio te zien waarin de MyO frames hun kleurtje krijgen. Na alle stappen doorlopen te hebben worden de frames gecontroleerd tot in de details die de klanten zelf hebben kunnen samenstellen op de website. Tijdens ons bezoek konden we ook zien hoe de fietsen van het Vital concept profteam werden gelakt in de MyO paintstudio. Jammer genoeg zijn er hiervan geen foto’s van omdat Orbea hier een embargo oplegt.

Testrijden met e-mountainbike

Na de middag was het dan aan ons om op testrit te gaan met de Orbea Wild FS 10 en de Wild FS 10 150. Alle 3 waren we al snel onder de indruk van deze E-mountainbike met de nieuwe Shimano Steps E8000 motor. We konden zelfs in de moeilijkste omstandigheden vlot de steile hellingen boven geraken, die door de zware regenval eerder leken op rivieren. Ook in de technische afdalingen viel het ons op dat de deze e-bike makkelijk te besturen is op de modderige single tracks.

Nadat alles terug proper was, was het tijd om in te pakken zodat we op dinsdagochtend terug allemaal op tijd in onze winkels stonden. Een geweldige ervaring rijker bij een top merk van sportieve fietsen.

Elektrische ondersteuning met de Orbea Gain

Lees ook alles over deze sportieve fiets met elektrische ondersteuning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *