Bikepacking met gravel bike en framebag

Bikepacking, een term in de fietsenwereld die tegenwoordig best wel hot is. Maar waar slaat dit nu juist op?
Collega Manu van de iBike winkel te Wilrijk kent alles van bikepacking omdat hij de Tour Divide race rijdt.

Bikepacking: een nieuw begrip?

Bikepacking is misschien een term die men pas de laatste jaren regelmatig tegenkomt, doch bestaat de kernbetekenis hiervan al vele jaren.
Het komt er simpelweg op neer dat je er meerdere dagen of zelfs weken op uittrekt met de mountainbike én hierbij ook al het nodige materiaal meeneemt inclusief lichtgewicht kampeermateriaal om al dan niet volledig autonoom te kunnen fietsen. Dit liefst van al gecombineerd met een regio die totaal onbekend is om zo weer wat nieuws te leren ontdekken en waarbij je ook tracht best heel wat kilometers af te leggen per dag.bikepacking

Van fietszak naar framebag

Ook al doen al vele mensen dit reeds tientallen jaren toch is er tegenwoordig wel heel wat veranderd op het vlak van materialen en uitrusting. Naast het ultralichte kampeermateriaal is er ook al heel wat geëvolueerd op basis van bijvoorbeeld de fietstassen om dit alles in weg te stoppen. Waar vroeger een klassieke fietszak werd ingezet gaat men nu eerder gebruik maken van framebags. Dit is een waterdichte tas aan het stuur, gecombineerd met een tas die perfect in de framedriehoek van je fiets past én een tas die onder het zadel aan de zadelpen wordt bevestigd.
Deze bieden net voldoende plaats om al je meest essentiële spullen in mee te bergen om erop uit te trekken in de vrije natuur.

Mountainbike of gravelbike?

Naast het materiaal is er uiteraard ook best wat veranderd op het vlak van de fiets zelf. Ook al kan je perfect gaan bikepacken met je mountainbike die je reeds hebt, vandaag de dag zijn er ook gravelbikes. Kortom een fiets waarmee je eigenlijk overal kan komen en zelfs technisch parcours kan rijden maar die vooral thuis is op de onverharde paden waar je met hoge snelheid vooruitgang kan maken. Andere kenmerken van zo een gravelbike zijn de specifieke drop bars,extra bevestigingen voor tassen, accessoires en bidons en uiteraard een framegeometrie die toelaat om vele uren in het zadel te zitten op een comfortabele manier.

Op dit moment is collega Manu van start gegaan met de Tour Divide race. Een event van ongeveer 4400 km waarbij alle deelnemers vertrekken in Banff (Canada) en die in de V.S. de staten Montana, Idaho, Wyoming, Colorado en New Mexico doorkruist.

De race volgt voor het grootste deel de Great Divide Mountainbike route. Dit is de langste off-road route ter wereld met rond de 50.000 hoogtemeters. Stevig parcours dus.
Mocht dit nog niet zwaar genoeg klinken is het best gek om te weten dat er geen ondersteuning wordt geboden en dus alle racers het traject 100% zelfvoorzienend moeten afleggen in maximum 30 dagen. Onze Manu zal trachten de route te voltooien in 18 dagen.

Je kan onze Manu real-time volgen via Trackleaders. Je kan Manu ook via Instagram aanmoedigen. De collega’s van iBike en alle bikepackers wensen Manu erg veel plezier en succes! Hier vind je alvast enkele foto’s.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *