fbpx

De bedrijfsfiets: de vijf belangrijkste voordelen op een rij

Vandaag vragen steeds meer werknemers aan hun werkgever een bedrijfsfiets in plaats van een bedrijfswagen. De afgelopen twee jaar is het aantal werknemers dat met de fiets pendelt en een fietsvergoeding krijgt zelfs met een kwart gestegen. Mensen vermijden liever filestress, maar ook de opmars van de e-bike heeft de elektrische bedrijfsfiets een duwtje in de rug gegeven.

Heb jij de vraag al gekregen van je werknemers? Zou je graag een deel van je wagenpark vervangen door een fietspark? Of wil je je werknemers de kans geven om een elektrische fiets te leasen via de werkgever? In deze blog zetten we de vijf belangrijkste voordelen van de bedrijfsfiets op een rij. Want niet alleen werknemers, ook jij als werkgever of zaakvoerder wint bij het kopen of leasen van een bedrijfsfiets.

Voordeel 1: de bedrijfsfiets is fiscaal voordelig

100% aftrekbaar

Nog tot en met 31 december 2019 zijn de afbetaling van een e-bike en alle bijbehorende kosten en toebehoren zoals onderhoud en herstelling en zelfs doucheruimtes in België 120% fiscaal aftrekbaar. Ook als je werknemers een fiets willen leasen en uiteindelijk kopen via de werkgever is de leasingkost fiscaal aftrekbaar.

Het is nu dan ook het ideale moment om als vennootschap te investeren in een of meerdere bedrijfsfietsen, want vanaf 2020 zijn een bedrijfsfiets en de kosten ‘slechts’ 100% aftrekbaar. Fietskledij is nu al 100% aftrekbaar.

Opgelet: de 20% extra afschrijving van de voorbije jaren boek je op een onaantastbare reserverekening en wordt ooit – uiterlijk bij de vereffening van de vennootschap – belastbaar.

Ook de fietsvergoeding is tot 0,24 euro per kilometer 100% fiscaal aftrekbaar. De fietsvergoeding is echter niet verplicht en je bepaalt als werkgever zelf het precieze bedrag. Dit mag dus minder zijn, of meer. Hou er wel rekening mee dat je werknemer belastingen betaalt op elke cent boven de belastingvrije 0,24 euro per kilometer. De vergoeding is in dat geval ook niet langer een aftrekbare bedrijfskost waardoor je sociale bijdragen moet betalen.

Vrijstelling VAA voor elektrische fietsen

In tegenstelling tot de bedrijfswagen betaal je geen voordeel alle aard op een bedrijfsfiets. Dit geldt voor alle types fietsen, van gewone stadsfietsen en e-bikes tot elektrische bakfietsen en speedpedelecs. De fiets moet wel hoofdzakelijk gebruikt worden voor woon-werkverkeer. Gebruik je de fiets ook privé? Dat mag zeker! Je wordt hierop niet belast. Dus doe gerust je boodschappen met de fiets of plan met Vlaanderen Fietsland een fietsweekend.

Zelfs als je ervoor kiest om een bedrijfsfiets te leasen in plaats van te kopen geldt in België de vrijstelling van VAA. Goed om te weten, want dat maakt een fietsleasing via de werkgever extra interessant. Bij iBike helpen we graag met de berekening van een fietsleasing zodat je perfect de vergelijking tussen kopen en leasen kunt maken.

Voordeel 2: betaal geen RSZ

Zowel werknemers als werkgevers betalen maandelijks een bijdrage aan de Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid. Op die  manier draagt ieder van ons persoonlijk bij aan onder andere de werkloosheidsuitkeringen, de pensioenen en de ziekteverzekering. De RSZ-bijdrage is afhankelijk van je loon en andere voordelen die als loon worden beschouwd. Bij werknemers wordt deze bijdrage automatisch van het brutoloon gehouden. Zaakvoerders, freelancers en solo-ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor het tijdig betalen van hun sociale bijdragen.

De RSZ beschouwt het privégebruik van een bedrijfswagen en bedrijfsfiets niet als loonvoordeel, waardoor je hier dus géén RSZ-bijdrage op betaalt. Voor 1 januari 2017 betaalde je wel nog een RSZ-bijdrage op een bedrijfsfiets, maar dat is dus verleden tijd.

Voordeel 3: bespaar op parkeer- en onderhoudskosten

Een bedrijfsfiets is op alle vlakken een pak voordeliger dan een bedrijfswagen. Niet alleen de aankoopprijs, maar ook de onderhoudskosten van een bedrijfsfiets liggen heel wat lager dan bij een bedrijfswagen. En heb je al eens uitgerekend hoeveel benzinekosten je bespaart door een bedrijfswagen in te ruilen voor een bedrijfsfiets? Natuurlijk moet je een e-bike opladen, maar ook die kost ligt beduidend lager dan de huidige benzineprijzen.

Ook zul je flink besparen op parkeerkosten. Een meeting in het stadscentrum of op fietsafstand van je kantoor? Met een e-bike aan de deur spring je sneller op de fiets en vermijd je files en dure parkeerkosten. Maar je zult ook minder parkeerplaatsen nodig hebben bij je kantoor. Perfect als je een kantoor huurt en een maandelijks bedrag betaalt per parkeerplaats. Het extra vrijgekomen geld kun je investeren in je business of gebruiken voor een onvergetelijke teambuilding.

Voordeel 4: gezonde werknemers

Fietsen – zelfs met een elektrische fiets – is een goede manier voor je medewerkers om aan hun conditie te werken. Tijdens het fietsen trainen ze hun beenspieren en verbranden ze calorieën. Bovendien verlaagt dagelijks fietsen de cholesterol én verkleint het de kans op hart-, vaat- en suikerziekten.

Maar fietsen is ook goed voor het mentaal welzijn van je medewerkers. Ze ervaren geen filestress en zijn tijdens het fietsen even gedeconnecteerd van hun smartphone. Een fietsrit naar huis helpt ook om de werkdag af te sluiten zodat ze met nieuwe energie thuiskomen.

En hoe gezonder en gelukkiger je werknemers zich voelen, hoe minder ziek ze zijn. Dit zorgt niet alleen voor een aangename sfeer, maar verhoogt ook de productiviteit op de werkvloer.

Voordeel 5: een boost voor je bedrijfsimago

De nieuwe generatie werknemers staat meer dan ooit stil bij een bewuste levensstijl. Een werkplek die past bij hun waarden en levensvisie is hierbij extra belangrijk. Denk maar aan flexibele uurregelingen en thuiswerken, maar ook ecologische keuzes zoals gefilterd kraantjeswater én de bedrijfsfiets. Een duurzame mobiliteitsoplossing die toont dat je als bedrijf begaan bent met onze toekomst.

Wil je als bedrijf investeren in een duurzaam fietsproject voor je bedrijf?

Hou dan de website van het Pendelfonds in het oog. Als bedrijf heb je geen recht op de subsidie voor particulieren, maar kun je wel je project indienen bij het Pendelfonds. Dit is een Vlaams subsidiefonds voor werkgevers die zelf maatregelen nemen om het woon-werkverkeer duurzamer te maken.

 

De beste elektrische fiets voor elke afstand

Overtuigd van de voordelen van een elektrische bedrijfsfiets voor jezelf en/of je medewerkers? Kom dan langs in een van onze winkels. Wij helpen je graag de beste elektrische fiets voor jezelf kiezen of bij het uitwerken van een fietsplan voor je werknemers.

Tagged

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *