fbpx
derailleur-versnelling

Derailleur of naafversnelling? Kies juist.

Ze hebben beiden hun voordelen in gebruik en efficiëntie. De belangrijkste vraag: welke systeem is voor mijn gebruik het meest geschikt?  Met dat antwoord maken we voor jou de beste keuze tussen het derailleur schakelsysteem of de naafversnelling.

Leuke weetjes die je helpen een keuze te maken:

  • Met een naafversnelling kan je schakelen terwijl je stilstaat om zo weer makkelijk in een lage versnelling te vertrekken.
  • Het derailleur-systeem heeft vaak een groter bereik zodat je makkelijker omhoog kan fietsen of deze als sport en reisfiets gebruikt
  • Het derailleur-systeem vraagt meer wekelijks onderhoud voor een soepele werking en kan makkelijk zelf gedaan worden.
  • Een derailleur systeem is licht in gewicht en heeft een bredere prijsklasse.
  • De naafversnelling wordt vaak gecombineerd met een onderhoudsvriendelijke rollerbrake of kracht hydtraulische remsysteem.
  • Beide versnelling-systemen zie je ook terugkomen bij e-bikes.
  • Enviolo is een merk van naafversnellingen. Onderscheidens aan dit systeem is dat er traploos wordt geschakeld.

Welk type voor welk gebruik?

Met het lijstje hierboven kan je al enkele conclusies nemen. Zo is de naafversnelling onderhoudsvriendelijker zeker gecombineerd met een Shimano Rollerbrake of hydraulische remsysteem. Voor fietsen die je sportief wil inzetten of soms offroad gebruikt is een derailleur-systeem de beste oplossing daar je makkelijker de tandwyielverhouding kan aanpassen of je platte achterband zelf kan herstellen. Het bereik van een derailleur-systeem is vooral handig wanneer je bergop fietst.

 

 

 

 

 

 

Rechts zie je een typische derailleur-systeem, gemonteerd op een sportieve e-bike. Links, een Shimano naafversnelling gemonteerd op een Flyer e-Bike.

Derailleur … sport? Naafversnelling voor in ’t stad?

Zo eenvoudig is het niet. De stad daagt je vaak uit om te klimmen met de fiets. Rij je graag sportief of ben je zelf erg handig en schrikt het intensievere onderhoud je niet af? Dan kies je beter voor het deraillleur-systeem. Ben je meer iemand die op zondag rustig een toertje fietst of steeds door weer en wind het hele jaar door stevig naar het werk fiets? Dan raden we je de onderhoudsvriendelijke naafversnellingen aan.

Uitzonderingen zijn bv. de performante Rohloff naafversnellingen die je ook op de betere sport en reisfietsen terug ziet komen. Of speed pedelecs met een achterwielmotor die geen ruimte hebben voor een naaf versnelling en hierdoor met derailleur dienen geschakeld.

Merken en types …

Shimano, zowel voor naafversnellingen als derailleur-systemen. Je ziet ze op heel wat fietsmerken. Enviolo, het vroegere Nuvinci, zie je vandaag frequent op e-bikes en Speed Pedelecs. Reis- en trekkingfietsen zijn dan weer vaker voorzien van een Rohloff naafversnelling. Het sportieve SRAM focust zich op mountainbike en racefietsen (derailleur-systemen).

iBike is Platinum Enviolo partner van het eerste uur en heeft hierbij zeer veel ervaring opgedaan en is zo uitgegroeid tot topdealer van België voor dit robuuste traploze schakelsysteem zowel op de klassieke e-bikes als op de snelle pedelecs.

Shimano is als grootste fabrikant van kwalitatief hoogstaande naaf en derailleur schakelsystemen in zowat alle fietssegmenten terug te vinden en kent vele prijs niveaus zodat je van budget vriendelijke stadsfietsen en e-bikes tot de meest premium race en mountainbike fietsen de Shimano schakelsystemen terug vindt.

Rohloff naven hebben met 14 versnellingen en 526% schakelbereik een stevige stap voor op de concurrentie! Zodat je over het gehele bereik steeds de juiste cadans kan aanhouden in je reisfiets of speed pedelec! De E-14 versie is zelf elektronisch geschakeld door drukknoppen welke ideaal functioneren op de Bosch e-bikes en zelf automatisch terugschakelen als je plots voor het rode licht dienen te remmen!

SRAM heeft dan weer een uniek schakelsysteem in de versteller zodat je minder componenten nodig hebt zodat deze robuust is voor gebruik in onze sportieve gravel fietsen van KONA od de à la carte koersfietsen van ORBEA

Pinion is als vreemde eend in de bijt een premium schakelsysteem in het trapasgedeelte van de fiets wat een ideale gewichtsverdeling maakt bij onze tout terrain reisfietsen en kan wel tot 18 versnellingen bevatten met een schakelbereik tot 636%! Deze naaf zal je dan ook binnenkort aantreffen in speed pedelecs met achterwielmotor wat een ideale combinatie geeft daar er geen extra krachten van de motor op het schakelsysteem komen.

Nog niet helemaal zeker welk systeem nu het beste aansluit? Kom dan gerust eens langs. Dan bekijken wij graag jouw opties (we doen niks liever!): 8 iBike winkels

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *