fbpx

Die tweede wagen zal niet te snel terugkomen

Getuigenis van ondernemer Matthieu Bout

Ondernemer Matthieu Bout, gekend van oa De Grote Markt, en zijn vrouw ruilden vorig jaar één van hun twee wagens in voor twee elektrische fietsen. Geen gemakkelijke beslissing met twee kleine kindjes in huis. De impact van die beslissing op hun gezinsleven lees je hier.

Vorig jaar is mijn vrouw bij een nieuwe firma beginnen werken. Hier kreeg ze geen bedrijfswagen, dus we moesten één van onze twee wagens inleveren. Op haar nieuwe job werken ze met hip en trendy deelsystemen. Wij hebben even gedacht om zelf een tweede wagen aan te schaffen. Gelukkig was het op dat moment net zomer en besloten we tijdelijk de aankoop uit te stellen. Met de fiets naar het werk rijden was op dat moment toch een stuk aangenamer, maar we waren vastberaden, als de winter eraan komt, hebben we die tweede auto zeker nodig!

Er gingen hoe dan ook momenten aankomen dat zowel mijn vrouw als ik een tweede wagen goed konden gebruiken. Denk maar aan boodschappen, kinderen wegbrengen of lange afstanden overbruggen.

 

Elke ochtend en avond een toertje met de fiets

Doorheen de zomer was het mijn vrouw zo bevallen van iedere ochtend en avond dat toertje te doen met de fiets, dat we besloten een elektrische fiets aan te schaffen. Dat maakte het toch net iets aangenamer, want dat stevig over bruggen fietsen kan toch best vermoeiend zijn.

Daarbovenop was het ons opgevallen dat we eigenlijk bitter weinig nood hadden aan die tweede wagen. Het wegbrengen van de kinderen konden we gemakkelijk plannen, het boodschappen doen kon uitgesteld worden naar betere momenten en het afleggen van langere afstanden deden we blijkbaar toch meestal samen met één enkele wagen.

Tweede wagen weg?

Het was gek hoe het wegvallen van die tweede wagen een aantal zaken wat duidelijker maakte. We zijn nu een jaar verder. Mijn vrouw rijdt de hele tijd met de fiets, maar ik bleef toch hardnekkig mijn wagen nemen. Toevallig werken we in hetzelfde kantoorgebouw, weliswaar voor andere bedrijven. Wat me opviel, is dat mijn vrouw in ieder geval altijd sneller op het werk is, maar dat ik ook iedere dag gefrustreerd geraakte van het verkeer. Zeker als je in de Koekenstad werkt, kan het al eens zijn dat je voor afgesloten straten komt te staan, dat er werken plaatsvinden die een eeuwigheid lijken te duren of dat er automobilisten blijken te zijn die hun rijbewijs uit de “chickenbak” hebben gehaald.

Tweede elektrische fiets

Enfin, je voelt het aankomen, het moment was aangebroken om ook voor mij een elektrische fiets aan te schaffen. Bij iBike kon ik een Riese und Müller uitproberen. Mijn ervaringen op die fiets zijn onbeschrijflijk. Ik heb hem dan ook meteen aangeschaft. Ik had nooit gedacht dat fietsen zo leuk zou zijn. We spreken hier over een speed pedelec, iets met power. Het genot van al die gefrustreerde chauffeurs voorbij te knallen en als eerste op het werk aan te komen is goddelijk. Ik sta nu een stuk minder lang voor rode lichten en als ik ervoor sta, heb ik ze slechts één keer. Met de wagen kom ik hetzelfde licht soms 2 of 3 keer hebben, maar nu niet meer.

Ik had nooit gedacht dat fietsen zo leuk zou zijn.

Dat elektrische motortje is handig om wat extra gas bij te geven, maar het blijft nog steeds fietsen. Je bent in beweging en als je die maximumsnelheid van 45km/u wil halen moet je toch nog best bijtrappen. Ik voel me dan ook een pak fitter.
Onze wagen heeft sinds de aanschaf van deze e-bike toch al minstens 3.000 km minder gereden. Reken maar uit hoeveel ons dat heeft uitgespaard aan brandstof en slijtage.

Voorlopig houden we onze eerste wagen nog even. Het blijft een handigheid, zeker met een gezin, maar die tweede wagen zal niet te snel terugkomen. We houden van het idee dat we hier een pak centen mee uitsparen, dat we toch iets aan onze conditie doen en dat we als bonus onze ecologische voetafdruk toch weer een stukje drukken.

Bovenal, het is gewoon veel leuker! Ik kan het iedereen aanraden.