fbpx

Ebike beveiligen: zelfs de wereld van fietssloten staat niet stil

Twee opvallende nieuwtjes in de fietswereld deze week. Allebei focusten ze op een heel ander aspect van fietsveiligheid: het voorkomen van fietsdiefstallen. Want terwijl mensen steeds meer investeren in betere, comfortabelere en duurzamere fietsen, blijft de ebike beveiligen vaak een punt van bezorgdheid.

Maar er is goed nieuws: ook de wereld van fietsbeveiliging en fietssloten staat in de tussentijd niét stil. Terwijl je bij iBike al behoorlijk ingenieuze fietssloten vindt voor de beveiliging van je ebike, zijn er nog een aantal leuke innovaties op til.

Let op: deze innovaties zijn nog niet allemaal gekeurd en gehomologeerd. iBike volgt dit deze ontwikkelingen op de voet en informeert van zodra dit wettelijk in orde is.

Pik-me-Danny: een proefproject in Antwerpen

In Antwerpen worden er jaarlijks naar schatting 4.000 fietsen gestolen. Dat is niet min. En dus gingen enkele fietsende Antwerpenaars aan het werk. Het opzet: fietsdiefstallen terugdringen met behulp van een ingenieus systeem, waarbij de fiets gegraveerd wordt in combinatie met een unieke ID.

Die ID is een kleine zender of tag, waarmee je moeiteloos de locatie van je fiets kan bepalen. Het concept kreeg de leuke naam “Pik-me-Danny fietsslot” mee. Je ebike beveiligen wordt zo niet alleen ontzettend doeltreffend. Je krijgt de glimlach er gratis bovenop.

Ebike beveiligen: voorlopig nog een proefproject

Het systeem is een combinatie van een klassiek beugelslot op het achterwiel, met daarin een tag. Aan het slot hangt een sleutel met RFID-tag. Wordt je fiets gestolen? Dan ga je naar de politie. Zij leven de tag uit en kennen meteen de juiste locatie van je fiets.

Je ebike beveiligen met dit systeem is voorlopig nog niet helemaal mogelijk. Op dit moment wordt het als proefproject gelanceerd in Antwerpen, Gent en Mechelen.

Ebike met GPS-bescherming: het bestaat (maar nog niet in België)

Gazelle bracht recent connected ebikes met GPS-bescherming uit. Gaat een dief aan de haal met een ebike van dit model? Dan krijgt hij al snel het recoveryteam van Gazelle achter zich aan. Dat doet melding van de diefstal, activeert de gps in de fiets en lokaliseert hem meteen. Vervolgens halen ze hem terug om hem bij de rechtmatige eigenaar weer af te geven.

Bonus: als dat hen niét binnen de 48 uur lukt, krijg je gratis een vervangfiets tot je beschikking. Leuk, toch? Jammer genoeg is deze optie nog maar op enkele (duurdere) modellen beschikbaar. Je ebike beveiligen met dit systeem is dus niet voor elke fiets mogelijk.

Ebike beveiligen: zo kan het ook

Wil je vandaag nog je ebike beveiligen? Ontdek de meest ingenieuze sloten en systemen op de markt. Spring binnen in één van de Antwerpse iBike-winkels.

Zorg tevens voor het verzekeren van je fiets. Hou rekening met de erkenning van je slot door de verzekeringsmaatschappij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *