fbpx

Met de elektrisch fiets naar Linkeroever

Linkeroever? Eén van de parkings van ’t Stad, de andere kant van het water, … de Rechteroverbewoners kunnen nogal lyrisch zijn over die plek die ze aan de overkant zien liggen. Maar onbekend is onbemind. Linkeroever ontwikkelt zich de afgelopen jaren tot een aangename plek om de stadsdrukte even te ontwijken. En met de fiets ben je er in een wip.

Met de elektrische fiets naar Linkeroever

Een voetgangers- en fietsbrug over de Schelde is toekomstmuziek. Laat ons dus kijken naar het heden: hoe geraak je makkelijk met de fiets op Linkeroever vanuit de wereldstad Antwerpen?

Je hebt drie mogelijkheden vanuit het centrum van Antwerpen: de ‘fietserstunnel’, de ‘voetgangerstunnel’ en ‘het veer’. Voor je vertrekt, check je best even de status van de liften en openingsuren van deze verbindingen.

linkeroever

Bron: Wegen en verkeer

Kennedytunnel

“Met de fiets door de Kennedytunnel? Liever niet, toch bedankt!” Gelukkig is dit niet nodig. Aan de Kennedytunnel ligt immers de fietserstunnel. Eigenlijk is dit de vluchtkoker van de Kennedytunnel maar deze is toegankelijk voor voetgangers en fietsers via trap en lift en dit 24u op 24 en 7 dagen op 7.

De ingang aan de rechteroever bevindt zich tussen het Nieuwe Zuid en Hoboken (D’Herbouvillekaai 25, 2020 Antwerpen). Bij het bovenkomen op Linkeroever zit je op de Beatrijslaan en kom je op de Welenroute: deze vertrekt aan de Blancefloerlaan en loopt over de Beatrijslaan langs het Galgenweel en het Burchtse Weel, door de dorpskern van Burcht. Sla je daar af richting Zwijndrecht, dan kan je de aansluiting maken met fietssnelweg F4 naar Gent. Maar laten we ons focussen op Linkeroever en de Welenroute.

Rust aan de Burchtse Weel

Fiets je naar links richting Burcht, dan kom je een paar honderd meter verder de Bruchtse Weel tegen.

De Burchtse Weel werd ooit gevormd door een dijkdoorbraak. Later werd de plas vergroot en uitgediept tot recreatievijver. Rond 1965 werd een aanpalend dok gegraven waar vijf prefab elementen voor de Kennedytunnel gebouwd werden. Weel en dok werden in 2011 heraangelegd tot slikken- en schorrengebied door verbinding te maken met de Schelde en dit als compensatie voor natuurschade als gevolg van de Oosterweelverbinding.Het weel staat sindsdien onder invloed van de getijdenwerking van de rivier en dankzij dit overstromingsgebied ontstond een waardevolle biotoop voor rietsoorten en broedvogels.[FD1]

Bron: Natuurpunt  en BAM

Als fietser kan je hier volop van de natuur en het landschap te genieten via een rondje van slechts 2,75km op de verharde ringdijk. Een rustig intermezzo tijdens de ontdekking van Linkeroever.

Burchtse Weel
Foto Frederik De Schrijver

 

Ambiance aan het Galgenweel

Iets minder rustig maar ook mooi: het Galgenweel. Als je boven komt uit de fietserstunnel dan zie je dit meer pal voor je. Het Galgenweel is het grootse brakwater meer in Vlaanderen en staat via een sluis in verbinding met de Schelde. Ook deze plas is ontstaan door een dijkdoorbraak.

De omgeving van het Galgenweel maakt momenteel een hele transformatie door. Amusement en ontspanning staan hier centraal. Kinderen kunnen zich uitleven in 2 speeltuinen. Je kan geoefende en minder geoefende wakeboarders bewonderen of zelf een poging wagen aan de Wake up cable. Wil je de innerlijke mens even verstevigen, dan kies je voor een hapje en een drankje op de stijger of zit je met de voeten in het zand van de zomerbar: je hebt de keuze tussen Regatta Club en Beach. Het Galgenweel is ook de thuishaven van een aantal zeilclubs. Niets is meer rustgevend dan op een zonnige dag aan het meer naar de zeilbootjes te kijken. Rust, ontspanning en ambiance op een steenworp van Antwerpen dus. En zeker met je elektrische fiets.

Voetgangerstunnel

Duik je in Antwerpen vanop de Vlooienmarkt onder de Schelde, dan zit je in de voetgangerstunnel. Een stukje geschiedenis onder water en populair bij veel mensen: van pendelaars en dagjestoeristen naar fotografen en regisseurs.

Ondanks de naam mag je hier fietsen maar wel tegen een beperkte snelheid. Eens boven zit je in het centrum van Linkeroever aan het Frederik Van Eedenplein en vanaf de aanpalende boeienweide heb je een prachtig zicht op de Antwerpse skyline. Tijdens de zomer is dit de locatie voor festival Linkerwoofer. Wat verderop het Frederik Van Eedenplein is ook de start en aakomst van het loopfeest Antwerp 10 miles.

Als je uit de voetgangerstunnel naar rechts fiets, dan zit je op weg naar het bekende Sint Annastrand, of voor de Antwerpenaren: Sint-Anneke plage. Je kan kiezen: ofwel fiets je via het fietspad langs de grote baan, ofwel fiets je vanaf de boeienweide via een pad langs de Schelde. Kies je voor het laatste, wees dan voorzichtig aangezien hier wel wat wandelaars en spelende kinderen rondlopen.

Het veer

Iets verder aan het Frederik Van Edenplein, richting Sint-Annastrand, kom je de steiger tegen van het gratis veer Sint-Anna. De opstapplaats in Antwerpen is op het ponton aan het Steenplein en ook fietsers mogen hier gebruik van maken. Steiger en veerboot zijn makkelijk bereikbaar, ook met je tweewieler. Een gratis tochtje over de Schelde met een fantastisch zicht op de Schelde: een plezier voor groot en klein.

Winter op Linkeroever

Schaatsen met zicht op de kathedraal

Linkeroever en Sint-Anneke plage…het klinkt redelijk zomers. Maar ook in de winter is het een interessante plek om te ontdekken. Want de kerstsfeer steekt vanaf deze winter ook de Schelde over en zorgt voor een eigen winterdorp met ijspiste. Schaatsen en genieten van een gluhwein of jenever met zicht op de Schelde en de Antwerpse skyline…een ijscoole combinatie. Vanaf 7 december kan je hiervoor terecht in Club Cabane winter edition aan de Jachthavenweg.

Scheldecross

Wie cross zegt, zegt winter. En de Scheldecross op het strand van Sint-Anneke is een vaste waarde op de veldritkalender. Spectakel en ambiance gegarandeerd. En via bovenvermelde verbindingswegen ideaal bereikbaar met de eleketrische fiets. Geen parkeerproblemen en bovendien geen last van de lage-emissiezone waarbinnen het parcour ligt. Noteer 15 december alvast in je agenda. En na de cross misschien nog een ronde schaatsen?

Even opladen

Een uitstapje met de elektrische fiets? Dan ben je beter voorbereid en weet je op voorhand waar je je fiets kan opladen indien nodig. Check voor je vertrek het Stadsplan of de site van Bluecorner voor de oplaadpunten in de buurt. Safety first!

Bron: Blue Corner

De fietsbus

Een vierde en minder bekende mogelijkheid om van rechter- naar linkeroever te gaan (en omgekeerd) is de fietsbus. Deze brengt je via de Tijsmans- en Liefkeshoektunnel naar de Waaslandhaven. De fietsbus is gratis en rijdt 7/7. Deze verbinding is in de eerste plaats bedoeld voor de pendelaars naar en van de Antwerpse haven. Functionele fietsers (woon-werkverkeer) krijgen hier voorrang maar recreatieve fietsers kunnen mee opstappen indien er voldoende plaats is. Het wordt wel aangeraden om recreatieve verplaatsingen met de fietsbus zo veel mogelijk te organiseren buiten de piekuren.

Een ideale manier om met de elektrische fiets de Waaslandhaven te verkennen! Een aantal interessante plaatsen zijn het historische Fort Liefkeshoek met zijn fortbier Bonàparte, het imposante Deurganckdok en het verlaten dorp Doel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *