fbpx

Elektrisch fietsen volgens de regels

Je hebt je elektrische fiets gekocht, dus is het tijd om de nieuwe stalen ros te beklimmen. Maar voor het zover is, is het handig om te weten met welke regels je hier en daar rekening moet houden. Dominic van iBike gidst je er graag door.

Een elektrische fiets wordt aangedreven door een motor, waardoor soms ongebruikelijke snelheden worden gehaald. Net als bij bromfietsen of motoren gelden er dan enkele regels. Niets om je zorgen over te maken, maar wel belangrijk om eraan te voldoen. De regelgeving rond elektrische rijwielen wordt opgesplitst in drie categorieën.

Fiets met elektrische hulpmotor

Ten eerste is er de categorie van de fiets met elektrische hulpmotor. Daarbij wordt de fietser via trapondersteuning ondersteund bij het trappen. Het vermogen bedraagt maximaal 250 Watt en de maximale trapondersteuning 25 kilometer per uur. De wetgeving zegt dat dit type kan worden gelijkgesteld met de gewone fiets. Een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid privéleven is reeds voldoende om de schade aan derden te dekken.

Gemotoriseerde fiets

Een tweede categorie is die van de gemotoriseerde fiets. Hier wordt ook een beroep gedaan op trapondersteuning met dat verschil dat de motor kan worden aangewend zonder de pedalen te gebruiken. De snelheid is beperkt tot 25 kilometer per uur en het vermogen is maximaal 1.000 Watt. Bij de gemotoriseerde fiets geldt hetzelfde scenario als bij de fiets met elektrische hulpmotor. Een inschrijving, nummerplaat, rijbewijs, speciale verzekering of helm is ook hier niet nodig. Wel is er een minimumleeftijd van kracht. Die staat op 16 jaar.

Speed pedelec

Gaan we over tot de derde categorie van een speed pedelec, dan komen er wel wat regels en administratie aan te pas. Door zelf mee te trappen met de motor kunnen er met de speed pedelec snelheden tot 45 kilometer per uur worden gehaald, waardoor de regelgeving wordt gelijkgesteld aan die van een bromfiets. Het vermogen van zo’n elektrisch rijwiel komt op een maximum van 4.000 Watt. Het voertuig moet dan worden ingeschreven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen. Je krijgt een nummerplaat die met de letter S zal beginnen. Ook een rijbewijs B is noodzakelijk. Als je dat hebt, is alles in orde. Beschik je nog niet over een rijbewijs B, dan moet je minstens een rijbewijs AM halen om met de speed pedelec op de openbare weg te mogen rijden. Een verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid voor motorvoertuigen is enkel nodig bij autonoom rijdende speed pedelecs (die verdeelt iBike niet). Een BA verzekering is dus niet verplicht voor de speed pedelecs die iBike verdeelt, maar wel aanbevolen.

Daarnaast is er helmplicht en bedraagt de minimumleeftijd 16 jaar.

Het gaat om kleine regels die wel belangrijk zijn om in acht te nemen. Zeker met de speed pedelec is een goede naleving van de regelgeving raadzaam. En ook al is er bij de fiets met elektrische hulpmotor en bij de gemotoriseerde fiets geen helmplicht, toch is het voor je eigen veiligheid het beste om er eentje op te zetten. Modieus of niet, een helm kan een groot verschil maken bij een ongeval.

Lees ook ons bericht over de fietsvergoeding.

Deze info wordt ook door de FOD Mobiliteit opgenomen en door de Vlaamse Overheid.

 

 

 

 

Tagged , ,