fbpx
elektrische fiets opdrijven

Elektrische fiets opdrijven: kleine tijdswinst, bijzonder grote risico’s

Gehoord en gezien op het nieuws? Het opdrijven van elektrische fietsen is in opmars. Zo zijn er e-bikes in omloop waarvan de maximumsnelheid is aangepast van 25 naar 45 en veel meer kilometer per uur. Elektrische fiets opdrijven: slimme tijdswinst of groot risico?

Gelukkig blijft het probleem een uitzondering. En gebruiken de meeste fietsers hun e-bike correct. Maar toch is het belangrijk om er even bij stil te staan.

Nu er steeds meer e-bikes en elektrische fietsen in omloop zijn, zal er ook meer mee geëxperimenteerd worden. Onze e-bike specialist Dominic bekijkt het fenomeen voor jou.

Elektrische fiets opdrijven: tijdswinst of snel verlies?

Als Antwerps specialist in elektrische fietsen kunnen we heel duidelijk zeggen: je elektrische fiets opdrijven is géén goed idee. Misschien lijkt het handig om nét dat tikje sneller op uw bestemming aan te komen. Maar de risico’s, die zijn gigantisch.

1. Haast en (op weg naar de) spoed

Met een kwaliteitsvolle elektrische fiets of e-bike, haal je sowieso al mooie snelheden. Het mag dan wel verleidelijk zijn om daar een klein schepje bovenop te doen. Hou er toch maar rekening mee dat je elektrische fiets opdrijven de veiligheid én die van andere weggebruikers in het gedrang brengt.

Niet alleen omdat een elektrische fiets niet gebouwd is voor overdreven snelheden. Maar ook omdat de kleinste besturingsfout onderweg bijzonder grote gevolgen kan hebben. Voor je het weet, ben je inderdaad véél sneller – in het ziekenhuis.

2. Het verzekerde voor het onzekere nemen

Elektrische fietsen zijn, afhankelijk van de variant die u koos, verbonden aan wettelijke voorschriften.

Meer nog: omdat je met sommige modellen stevig over de weg kunt razen, zijn er tal van verplichtingen verbonden aan het rijden met elektrische fietsen. Niet alleen op het gebied van inschrijving, maar ook op het gebied van verzekering.

Krijg je een ongeval met een opgevoerde elektrische fiets? Dan zal de verzekering je niet bijstaan. En kun je zelf voor de kosten opdraaien. Dat is – alle menselijke schade niet meegerekend – een forse streep door je rekening.

3. Bedriegelijk effect

De meeste e-bikes hebben een 250 W motor (Bosch). De levensduur van deze motor is quasi onbeperkt (elektromotor). Tenzij je dit soort motor opdrijft. Hierdoor veroorzaak je slijtage aan het binnenwerk van de motor. Je plezier zal dus eerder van korte duur zijn. Dit is ook een belangrijke reden waarom we bij iBike voor een speed pedelec  altijd de robuustere 350 W motor Bosch adviseren.

4. Garantie vervalt (Bosch)

Bij een onderhoud worden opgedreven motoren geblokkeerd. De software van Bosch grijpt namelijk onmiddellijk in op het moment dat onze techniekers een software-update uitvoeren.

Sneller met de fiets? Bekijk de mogelijkheden bij iBike

Je elektrische fiets opdrijven is dus niet de manier om tijdswinst te boeken. Wil je nóg sneller op je bestemming geraken met een elektrische fiets of e-bike? Dan kan dat. Maar doe het wel op een slimme manier.

Bij iBike in Antwerpen leiden we je graag rond doorheen het fenomenale aanbod aan e-bikes, speedpedelecs en elektrische fietsen. En je kan gerust zijn: we adviseren je ook tot in de puntjes over je veiligheid én de wettelijke voorschriften rond het gebruik van uw e-bike of speedpedelec.

E-Bike Tuning Now Banned in France with 30,000 euro Fine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *