fbpx

Fiets altijd gesmeerd: Je ketting onderhouden in 3 stappen

De ketting is het pièce de récistance van je fiets. Zonder ketting geen beweging. De tandwielen zorgen ervoor dat je trapkracht wordt omgezet in beweging. Verwen je ketting om des te meer te genieten van vlotte fietsritjes!

Hoe vaak je een ketting moet smeren, hangt af van hoe frequent je je fiets gebruikt en in welke omstandigheden. Een lange rit door de regen achter de rug? Een stoffig parcours gekruist? Dan is het zeker aangeraden om je ketting meteen te onderhouden. Hoor je je ketting kraken, piepen of schuren? Ook dat is een teken om even aan de slag te gaan.

Proper begonnen is half gewonnen.

Eerst en vooral: zorg dat je ketting proper en droog is voor je ze smeert. Een vuile ketting smeren, is nefast. Het vuil vermengt zich met de olie en dat schurende effect doet je ketting sneller verslijten. Wat heb je nodig om een ketting te reinigen? Ontvetter en een borstel of doek die geen pluisjes achterlaat. Een versleten t-shirt is ook een optie. Het kan noodzakelijk zijn dat je de ketting, na het behandelen met ontvetter, even moet laat rusten. Zo bereikt het product alle tussenschakels. Spoel de ketting af met water en laat drogen.

Smeren maar!

Druppel of spuit de olie op de zijplaatjes van de propere ketting terwijl je die achteruit draait. Smeer zuinig, want wat je te veel smeert moet er weer af. Kies voor kwalitatief merk als Crankalicious voor de beste garantie op een degelijk resultaat.

Verwijder overtollige olie

De laatste stap: hou zachtjes een droog doek tegen je ketting en draai die nog eens achteruit. Op die manier haal je overtollige olie weg die vuil zou kunnen aantrekken.

Alternatief?

… of kies voor riemaandrijving.

Bij heel wat nieuwe fietsen is de ketting smeren helemaal niet meer nodig. Hoe dat komt? Omdat ze zijn uitgerust met een riemaandrijving. De ketting is vervangen door een riem en de voordelen daarvan spreken voor zich. Een riem geeft minder weerstand, dus je fietst sneller. Ze maken geen geluid en gaan tot wel vier à vijf keer langer mee. Ten slotte: dat enkel de allerduurste fietsen uitgerust zijn met riemaandrijving, is ondertussen lang verleden tijd.

Benieuwd naar de mogelijkheden van riemaandrijving? Vraag ernaar in een van onze fietsenwinkels!

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iBike Wilrijk perfect bereikbaar tijdens de werken. Ontdek hoe ...... Dit bericht Sluiten