fbpx
fietsen in groep

Fietsen in groep, volgens de regels van de kunst

Daar is de zomer, daar is de zon en daar zijn de fietstochtjes in groep. Ook op de fiets luidt het gezegde: “hoe meer zielen, hoe meer vreugd”. Haal je in groep je stalen ros van stal? Hou dan rekening met deze regels en tips: Fietsen in groep!

Net als iemand die alleen fietst, moet je het fietspad gebruiken als je met minder dan 15 personen onderweg bent. Je mag per twee rijden, maar van zodra er een tegenligger is geef je die de ruimte die nodig is om te kruisen. Ook als een andere fietser jullie wil inhalen, moet je achter elkaar rijden.

Ook binnen de bebouwde kom mag je met 2 personen naast elkaar fietsen, mits ruimte voor tegenliggers of achterliggers die jullie willen kruisen of inhalen.

Grote groep

Van zodra je met meer dan 15 personen onderweg bent, beschouwt de wegcode je als een grote groep. En daarvoor gelden andere regels. Op het fietspad rijden is niet meer verplicht en met z’n tweeën naast elkaar op de rijbaan mag. Op voorwaarde dat de groep samenblijft.

Belangrijk: als groep mag je enkel en alleen de rechterrijstrook (of het equivalent ervan) innemen. In geen enkel geval mag het peloton de helft van de weg overschrijden.

Vanaf 15 fietsers mag je de groep laten begeleiden door wegkapiteins en begeleidende auto’s. Vanaf 51 fietsers is deze begeleiding zelfs verplicht.

Ten slotte nog enkele tips:

  • Hou voldoende afstand
  • Plan een rustige route met weinig verkeer
  • Zorg voor een wegkapitein en spreek onderling af hoe jullie communiceren. Een fluitje en een betekenis voor x aantal signalen is een klassieker.
Tagged ,