Fietsostrades: een veilige reisweg voor de e-bike

Een elektrische fiets kan je pas ten volle benutten wanneer ook de fietswegen vlot bollen. En die wegeninfrastructuur is er ook, want de voorbije jaren is er fors geïnvesteerd in zogenaamde fietsostrades. Samen met de e-bike maken ze vlotte verplaatsingen mogelijk. Stijn Mortelmans van iBike Wilrijk gidst je rond in de Antwerpse regio.

De laatste jaren wordt er sterk geïnvesteerd in Vlaanderen als fietsland. In de provincie Antwerpen alleen al stonden er vorig jaar 71 projecten gepland om de veiligheid en het comfort van fietsers te verhogen. Ook de aanleg van een netwerk aan fietsostrades blijft lopende. In combinatie met de e-bike geraakte je nog nooit zo vlot van punt A naar punt B.

Fietsostrades zijn snelle fietsroutes die langs rechtlijnige infrastructuren, zoals spoorwegen, autosnelwegen en kanalen lopen. Uiteindelijk moeten ze alle steden met elkaar verbinden en binnen een paar jaar een volledig fietsnetwerk van 2.000 kilometer vormen. Je kan de fietsostrades herkennen aan de hand van een blauw F-logo, gevolgd door een uniek nummer. Het logo verschijnt in tal van toepassingen op het terrein als vloersticker, oriëntatiezuil of rustpunt.

De provincie Antwerpen telt in totaal 23 fietsostrades: 16 langs spoorlijnen, 5 langs waterwegen en 2 langs autosnelwegen. Het gaat onder andere om de F1, die Antwerpen met Mechelen en Brussel verbindt. Verder is er ook het Ringfietspad rond Antwerpen (FR10) en de fietsostrades tussen Antwerpen en Hasselt (F5), Antwerpen en Lier (F11), Antwerpen en Boom (F13), Antwerpen en Essen (F14), en tussen de Antwerpse en Gentse haven (F41). In 2016 maakten maar liefst 5,5 miljoen fietsers gebruik van deze fietsostrades.

Met de uitgebreide fietsinfrastructuur worden pendelaars gestimuleerd om de fiets te nemen. Nog nooit was er zo’n vlot en veilig alternatief voor een woon-werk- of woon-schoolverplaatsing. Een elektrische fiets maakt je reistijd zelfs nog scherper. Alles is dus aanwezig om de ellendige verkeersdrukte achter je te laten. Pas zeker je rijstijl aan aan de verkeersomstandigheden.

Stijn is winkelverantwoordelijke van iBike Wilrijk. Stijn is zelf een fervent fietser en verspreidt de fietsmicrobe met veel enthousiasme. Sinds kort stuurt hij de winkel in Wilrijk de juiste richting uit. Hij kan daarbij rekenen op vele collega’s. iBike Wilrijk is immers het fietsend hart van de hele iBike-organisatie. 

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *