Grote Fietsenquête provincie Antwerpen

De provincie Antwerpen gooide in Vlaanderen reeds hoge ogen met de Fietsbarometer. Met de Grote Fietsenquête heeft de provincie Antwerpen nu een extra element toegevoegd dat het profiel van onze fietsers en hun fietsgebruik in kaart brengt, en bovendien peilt naar hun ervaringen. Uit de enquête blijkt dat we in de provincie meer kilometers fietsen. Maar vooral dat de fiets geliefd is. 2 op 3 inwoners van de provincie Antwerpen fietst, waarvan 20% dagelijks.

Dankzij de fietsostrades malen we meer kilometers

Vooral op de fietsostrades is er een markante stijging in gemiddeld aantal afgelegde kilometers te zien. Met een gemiddelde van ongeveer 18 km fietst de functionele fietser in de provincie Antwerpen zo’n 18% verder op een fietsostrade dan 5 jaar geleden, zo blijkt uit de fietsenquête. Op de zeer populaire F1 Antwerpen-Mechelen is er zelfs een stijging van 28% op te merken: van 14 naar 18 kilometer.

1 op 3 met e-bike

Daarnaast blijkt dat de elektrische fiets stevig in opmars is in de provincie, waarbij er een directe link met de fietsostrades kan gelegd worden. In 2013 reed 7% van de fietsers met een elektrische fiets. In 2017 zijn ze met 26%. Dit is een spectaculaire stijging. 1 op de 3 bevraagde fietsers reed effectief met een e-bike. Als men bovendien deze cijfers afzet tegen deze van de recente gemeente-en stadsmonitor blijkt dat de populariteit van de elektrische fiets in de provincie Antwerpen bijna ongeëvenaard is. Het hoogste aandeel fietsostradefietsers en elektrisch ondersteunde fietsers bevinden zich dan ook in de afstandscategorieën boven de 10 km. Tenslotte viel op dat de speed-pedelec een debuut maakt met 2% van het fietsbezit.

Fietsvergoeding betaalt je e-bike

Deze alinea citeren we graag uit De Tijd: een elektrische fiets kost gemiddeld 2.325 euro, minder dan een auto of bromfiets.
Als u met een elektrische fiets naar het werk rijdt, kan uw werkgever u belonen met een fietsvergoeding van 23 cent per kilometer. Als uw werkgever alleen de effectief getrapte kilometers vergoedt, is de vergoeding belastingvrij. De belastingvrijstelling geldt sinds jaar en dag voor een gewone fiets en elektrische fietsen met snelheden tot 25 kilometer per uur.

Speedpedelecs waren uitgesloten omdat die in de wegcode onder de categorie bromfietsen vallen. Maar vorig jaar werd de fiscale wetgeving met terugwerkende kracht aangepast, zodat alle vergoedingen sinds 1 januari 2017 niet meer belast worden. Een fietsvergoeding kan u jaarlijks enkele honderden euro’s opleveren.

 

Conclusie

  1. De functionele fietser in de provincie Antwerpen fietst gemiddeld 17,7 kilometer op fietsostrades.
  2. Fietsers waarderen de fietsostrades. Zij maken grotere fietsafstanden mogelijk, zeker in combinatie met een elektrische fiets.
  3. 2 op 3 inwoners zitten al op de fiets.

Om iedereen op de fiets te zetten zijn een langdurige en aanhoudende communicatie en het uitbouwen van een vlot, veilig en comfortabel fietsnetwerk belangrijke hefbomen.

bron: provincie Antwerpen

fietsenquete

 

Fietsbarometer

 

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *