fbpx

Klassiek staal vs. modern carbon: welk materiaal voor welk type fiets?

We blikken terug naar de jaren ’80. Het peloton trapte klassiek staal de Mont Ventoux op, iets wat vandaag voor die-hards is. Nochtans zien we in de verkoop meer en meer mensen kiezen voor degelijke stalen fietsen. En terecht! Staal is sterk maar tegelijkertijd ook flexibel. Schokken worden opgevangen waardoor een ‘gebroken frame’ zelden voorkomt.

Welke fietsen?

Carbon racefietsen zijn nog steeds het populairst. Die fietsen moeten licht zijn. En ja hoor, ook aluminium fietsen zijn geschikt en drukken de prijs in de sportieve categorieën. Welk type fiets grijpt naar staal? De duurzame woon-werkfiets en de reisfiets. Die type fietsen zijn niet de lichtste, maar wel de sterkste. Een sterke duurzame fiets is wat je wil wanneer je hem elke dag of voor een korte periode (op reis) stevig gebruikt. Dan is staal een goede keuze.

Waarom kiezen voor staal? En wanneer kiezen voor carbon?

STAAL

  • Staal is sterk
  • Staal is duurzaam
  • Geschikt voor dagelijks en/of intensief gebruik

Staal kan een goede keuze zijn wanneer je een fiets zoekt voor dagelijkse woon-werk verkeer. De keuze voor staal is ook goed wanneer je een fietsreis maakt.

CARBON

  • Carbon is licht
  • Carbon is stijf
  • Geschikt voor sportief gebruik

Carbon kies je wanneer je de fiets gebruikt voor sport. En ja, dat kan ook een woon-werk fiets zijn. Wanneer je je dagelijkse rit ziet als een sport, dan is de carbon-keuze een logisch gevolg.

En wat met aluminum?

Zie het als licht staal, ook bruikbaar voor racefietsen dus. Licht materiaal, opportuniteit voor sportief gebruik. Ook heel wat stadsfietsen, e-bikes en speed pedelecs, zijn gebouwd vanuit deze gedachte: aluminium heeft een lagere dichtheid dan staal. Je zou het tussen staal en carbon kunnen plaatsen, maar dat doen we niet. Elk materiaal heeft zijn voordelen en nadelen.

Onze tip: denk eerst na welke doeleinden je nieuwe fiets heeft en kies dan het materiaal. Meer info over de verschillende types frame-materialen? Spring eens binnen in één van de 8 winkels in en rond Antwerpen.

Tagged , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *