fbpx

Werkmmaat en iBike werken perfect samen: maatwerk op maat

Werkmmaat levert maatwerk voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Werkmmaat coacht hen naar een geschikte werkplek en creëert nieuwe nuttige jobs op maat. Vier Antwerpse innovatieve projecten werden geselecteerd net omdat ze werknemers laten doorstromen naar de reguliere economie en samenwerking met reguliere economie realiseren. iBike is er daar één van. Lees onderaan hoe dit werkt.

Twee jaar later: een succes!

Fier zijn we op dit project. Dat bewijst oa het artikel in GVA.

iBike opent nieuwe werkruimte met personeel van sociaal tewerkstellingsbedrijf

In een magazijn aan de rand van de Boomsesteenweg opende fietsbedrijf iBike recent een nieuwe werkplaats. Aan het werk zijn mannen die doorstroomden vanuit Werkmmaat dat mensen aan het werk zet die moeilijk een plek vinden op de arbeidsmarkt. “Ondertussen zijn al twee van hen vast in dienst bij ons”, klinkt het bij iBike.

Joseph legt de laatste hand aan een gloednieuwe speed pedelec, Monsun laadt nieuwe fietsonderdelen uit de dozen en ondertussen komt Shamoo aan met de camionette. Hij bracht net een lading nieuwe fietsen naar de winkelpunten van iBike. De job die de mannen uitoefenen in het werkpunt van iBike bestond tot een paar maanden geleden nog niet in deze vorm. Van een nood werd een deugd gemaakt. “Met Werkmmaat hebben we verschillende projecten om mensen op te leiden en aan het werk te krijgen”, legt Bram Dekoning van Werkmmaat uit. “Onze opleiding tot fietshersteller is daar een van. Meestal via VDAB komen er profielen bij ons terecht die moeilijk werk vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Wij leiden ze op en sturen ze uit naar fietsbedrijven. Een van onze mannen kwam zo bij iBike terecht. We hoorden dat hun fietsmecaniciens tot over hun oren in het werk zaten. Niet alleen herstelden ze fietsen, ze stonden ook in om nieuwe fietsen uit dozen te pakken en ze te monteren. Zo ontstond het idee om onze mannen die taken te laten uitvoeren om ervaring op te doen.”

Ondertussen zijn er vier mannen via Werkmmaat aan het werk in gloednieuwe werkplaats. Allemaal wonen ze nog niet zo lang in België.

“Ik moet eerlijk toegeven dat ik die mannen niet meteen zou hebben aangenomen als ze niet via Werkmmaat tot bij ons waren gekomen”, zegt Marc Groven, eigenaar van iBike.

“Nu wil mijn verhaal juist aan de krant doen om andere bedrijven te overtuigen om mee in de sociale economie te stappen. Het is even wennen voor iedereen, maar nu werkt het perfect op deze manier. Zo kende ik helemaal niets van de ramadan en schrok ik toen een paar mannen niet wilden eten en drinken tijdens de werkuren, maar ze hebben me geleerd dat ze dat perfect konden combineren. Daarna heb ik ze een goed Suikerfeest gewenst. De mannen kwamen ook naar het werk op gewone schoenen. Toen ik ze werkschoenen cadeau gaf, hebben ze me wel drie keer bedankt. We hebben deze werkplaats ook samen ingericht met de mannen van Werkmmaat, wat maakt dat ze heel trots zijn op hun plek. Twee van hen zijn ondertussen vast in dienst voor iBike en voor de andere twee zoeken we een plaats”, aldus Marc.

De vier kregen van iBike ook een eigen fiets cadeau. Allemaal komen ze bijna dagelijks met de fiets naar het werk. Want ook al woon je nog niet zo lang in België, de files aan de Boomsesteenweg ken je vlug.

Over doorstromen naar en samenwerken met de reguliere economie

Fietstechnieker is al jaren een knelpuntberoep. Bovendien wordt ook dit beroep alsmaar complexer. Denk maar aan de elektrische fietsen waar het onderhoud van motoren en technische aansturing niks meer te maken heeft met het vervangen van een lekke band. Bijblijven is ook hier sterk aan de orde. Intern organiseert iBike daarom regelmatig trainingen. Maar om de groei van iBike écht te ondersteunen, zoeken we voortdurend nieuwe talenten.  Dat vraagt creativiteit. Eén van de oplossingen is Werkmmaat. Samen met hen werd een traject uitgestippeld om de juiste kandidaten maximaal te begeleiden en te scholen tot fietstechnieker. En met succes. werkmmaat

iBike deelt graag zijn Werkmmaat-ervaringen met andere bedrijven

“We zijn supertevreden over de mensen van Werkmmaat voor de ondersteuning van medewerkers voor onze werkplaatsen. Het is fijn samenwerken met hen. Graag doen we een volgende keer terug beroep op jullie diensten.” aldus Marc Groven van iBike. Omliggende bedrijven die graag alle details van dit verhaal willen kennen, zijn welkom voor een tas koffie.

Actief in regio Antwerpen
Werkmmaat werkt momenteel in Antwerpen, Mortsel, Boechout, Hove, Kontich, Lint, Edegem en Lier. Vzw Werkmmaat maakt deel uit van E-SO, een brede groep van sociale economie bedrijven in Antwerpen.

Monsun Jaberr (25) “Elke dag met koersfiets naar het werk”

Alle werknemers kregen een nieuwe fiets cadeau van iBike. “De andere drie kozen een elektrische fiets, ik een koersfiets. Ik kom elke dag van Berchem met de fiets, dat gaat veel sneller dan met de auto of het openbaar vervoer. Ik kom uit Eritrea. Daar had ik ook een fiets, maar dat was nog niet bijna zo’n goeie als deze. Ik werkte er als autotechnieker. Met fietsen werken is wel iets makkelijker. Ik woon nu vijf jaar in België en heb twee jaar lang een opleiding gevolgd bij Werkmmaten en ben dan bij iBike begonnen. Ik heb ook al in de winkel gewerkt. De job is leuk en de sfeer met de collega’s zit goed. We helpen elkaar en zijn allemaal in iets anders goed.”

Joseph Mendy (48) “Zo veel mogelijk bijleren”

Joseph legt de laatste hand aan een nieuwe speed pedelec. Hij moet nog even nadenken bij zijn handelingen. “Ik sta normaal gezien vooral in voor de logistiek om de fietsen naar de winkels te brengen. Ik zat ook bij het renovatieteam dat van deze plek een werkruimte heeft gemaakt. We hebben vloeren gelegd en een sanitair blok gezet. Het is nu een beetje rustiger dan anders en op die momenten probeer ik de nieuwe fietsen te monteren. Ik wil zo veel mogelijk bijleren en hoop binnenkort ook nog wat fietsherstellingen te mogen doen in de winkel.”

 

werkmmaat