fbpx

Wanderer

Wanderer

In 1885 openden Richard Adolf Jaenicke en Johann Baptist Winklhofer hun werkplaats in Chemnitz. Reeds een jaar later presenteerden zij al hun eerste hoge bi: een fiets genaamd WANDERER.

De gevleugelde W staat voor de hoogste fietscultuur en waardevastheid evenals voor elegant design en toepassingsgerichte techniek. Zoals een reclameslogan van 1920: “Kies Wanderer vanwege zijn waarde“.

Deze slogan is na bijna 100 jaar later nog steeds van toepassing op de nieuwe generatie Wanderer.

 

DE FIETS WERD EEN MERK EN HET MERK WERD BEKEND OM ZIJN KWALITEIT.

Al snel staken de nieuwe premium hoge bi‘s de Engelse concurrenten de loef af. Zelfs de keizerlijke familie reed WANDERER!

Het grote succes kwam met de voor dagelijks gebruik geschikte kleinere „veiligheidswielen“, die de fiets tot een echt vervoersmiddel maakten. Vele technische innovaties komen van WANDERER waaronder de eerste tweeversnellingsnaaf en de constructie van een fiets met cardanaandrijving.

Begin jaren 30 hoorde de onderneming met 100.000 verkochte fietsen per jaar tot een van de grootste en gerenommeerde duitse fabrikanten.

Door de tweede wereldoorlog en de onteigening van de Chemnitzerfabrieken door de DDR in 1956 verdween alle hoop op een nieuwe toekomst van het fietsenmerk. Er gingen decennia voorbij voordat een hergeboorte mogelijk was.

De impuls daarvoor gaf Manufactum GmbH uit Waltrop. Hij wilde hun klanten fietsen bieden met een hogere verwachting voor fietscultuur en schoonheid. Het idee, het merk WANDERER een nieuw leven in te blazen heeft ons enthousiast gemaakt om deze traditie te volgen en fietsen te bouwen, die technisch een stap vooruit zijn en tegelijkertijd duidelijk in design zijn. Modern uitgevoerd maar altijd met belofte van bestendigheid. Niet meer en niet minder dan de essentie van goede fietsen.