fbpx
vouwfiets

Met een vouwfiets geraak je overal

Een vouwfiets of plooifiets kan je inklappen of opvouwen om minder plaats in te nemen. Het is lichter dan een klassieke fiets en ideaal als je verschillende vervoersmiddelen combineert (combimobiliteit of ketenmobiliteit). In een garage, een appartement of de koffer van je wagen neemt de vouwfiets weinig plaats in.

Fietskeuze

Redenen genoeg om te kiezen voor een vouwfiets. Denk dus eerst goed na over welke verplaatsing je precies wil doen en in welke omstandigheden.

  • Zal je de vouwfiets gebruiken voor woon-werkverkeer?
  • Combineer je de fiets met het openbaar vervoer en/of je auto? Een opgevouwen fiets wordt als een pakje aanzien waardoor het transport op trein, tram, bus of metro kosteloos is.
  • Wil je in de binnenstad op restaurant met je vouwfiets?
  • Wil je op citytrip je vouwfiets gebruiken?
  • Is een elektrische vouwfiets een oplossing?
  • Welke atrributen neem je mee op je vouwfiets (boekentas, …)?

Belangrijke criteria

Vouwsysteem

Elke fiets heeft zijn eigen vouwsysteem. Het ene is praktischer dan het andere. Ga je die regelmatig in- en uitklappen, test dan de snelheid en het gemak van verschillende modellen. Controleer ook de stevigheid van de vouwpunten, want bij veelvuldig vouwen krijgen die het zwaar te verduren. Wist je dat je sommige fietsen ook kunt voortduwen op de wielen of dankzij de wieltjes op de bagagedrager als ze opgevouwen zijn?

Gewicht van de vouwfiets

Vouwfietsen wegen tussen 10 en 15kg, afhankelijk van het gebruikte materiaal. Zwaardere vouwfietsen zijn goedkoper en hebben een steviger kader, maar zijn veelal vervaardigd uit minderwaardig materiaal dat sneller verslijt. Een zwaardere fiets is minder makkelijk te transporteren bij langere afstanden of op de trappen in het station!

Stabiliteit van het rijwiel

Sommige fietsen zijn door de grootte van de wielen, maar ook door de geometrie van het kader, vinniger op de weg. Hierdoor zijn die rijwielen minder stabiel dan van een klassieke fiets. Het is wat aanpassen in het begin, maar het went snel.

Comfort, koppeling en versnellingen

Bij langere trajecten is het rijcomfort en het rendement van de fiets heel belangrijk. Zijn deze aspecten voor u van belang, investeer dan in een model met grote wielen, een stevig kader en een kwalitatieve koppeling. Weet evenwel dat vouwfietsen zijn ontworpen voor een gemiddelde afstand van 3 km.

Een model met zeven versnellingen in de naaf is een betere keuze dan een derailleur met zeven of acht tandwielen achteraan. Een vouwfiets zonder derailleur (vettig, kwetsbaar, hinderlijk) heeft als bijkomend voordeel dat de ketting altijd gespannen staat en er minder makkelijk afvalt bij opgevouwen vervoer.

Sommige fietsen hebben in plaats van een ketting een tandriem. Dit is minder vettig, maar vermindert anderzijds wel het rendement.

Prijs van een vouwfiets

Een vouwfiets is duurder dan een klassieke fiets.

In het algemeen bepaalt de vouwkwaliteit en het rijcomfort de prijs. Informeer je over de wisselstukken (remmen, derailleur …) of de accessoires (fietstassen …) voor het model naar keuze, en luister eens hoe het zit met de service en onderhoud na verkoop.

Laatste tip

Probeer de fietsen die je interesse wegdragen ook eens uit. Dit is de enige manier om écht te vergelijken. Het is belangrijk om alle opties te overwegen, maar je weet het pas echt als je het probeert. De concept store van iBike op het Eilandje biedt je die ruimte. Als enige vouwfietsenwinkel in België kan je er vele merken en modellen uittesten en advies vragen. De koffie staat er altijd klaar. Wil je goed voorbereid aan de start komen? Neem dan onze tips zeker door.

Tagged , ,