fbpx

Mobiliteitsbudget: bedrijfswagen inruilen voor fiets, auto en cash?

Het langverwachte mobiliteitsbudget is er. Het principe is eenvoudig: ruil je (grote, duurdere, oudere) bedrijfswagen in voor een groene bedrijfswagen, een fiets en hou eventueel nog wat cash over.

Auto + duurzame mobiliteit + cash

Het mobiliteitsbudget biedt ruimte voor een overstap naar een milieuvriendelijkere bedrijfswagen. Dat kan een elektrische of hybride auto zijn of een wagen met een CO2-uitstoot van max. 95 gr/km. Voor die auto blijft de huidige fiscale behandeling van de bedrijfswagen gelden.

Daarnaast kan de werknemer het budget vrij van RSZ en belastingen besteden aan duurzaam vervoer. Zachte mobiliteit is hier prominent aanwezig. Binnen het budget kan je een fiets aankopen (incl. onderhoud en verplichte uitrusting). Een step, monowheel, Segway, … komen eveneens in aanmerking. Ook het gebruik van deelfietsen, deelsteps, … kan hiermee gefinancierd worden .

Ook de bedrijfsfiets en de fietsvergoeding kan je financieren via het budget. Wie dichtbij het werk woont, wordt beloond: via het budget kan men de huurprijs of intresten op een hypothecaire lening betalen.

Het saldo van het budget wordt éénmaal per jaar als premie uitgekeerd aan de werknemer en is onderworpen aan een hoge bijzondere werknemersbijdrage van 38,07%. De regering wil zo het gebruik van duurzame vervoermodi stimuleren.

Welk budget?

De hoogte van het budget hangt samen met de totale kostprijs van je oude bedrijfswagen. Behalve de aankoopprijs zitten daarin bijvoorbeeld ook verzekering, onderhoud, brandstofkosten en de sociale en fiscale kosten die de werkgever draagt.

Voor wagens zoals een Ford Focus, een Golf Vii of een Audi A3 resulteert de berekening in indicatieve TCO’s van 5.000 à 6.500 euro per jaar, leert de calculator van SD Worx. Voor bedrijfswagens uit het hogere segment, zoals bijvoorbeeld een Audi A7 of een BMW X5A, kan dat oplopen tot 14.000 euro per jaar.

“In het kader van een mobiliteitsbudget moet een nieuwe bedrijfswagen minstens even milieuvriendelijk zijn als het ingeleverde voertuig.”

Onderstaande voorbeelden maken duidelijk welke vervoersoplossingen je zoal kan kopen met je mobiliteitsbudget.

Bron: De Standaard en SD Worx

Ook de Federale Overheid werkte een informatiewebsite uit op mobiliteitsbudget.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *