Is de aankoop van een elektrische fiets fiscaal aftrekbaar?

De elektrische fiets als alternatief voor de bedrijfswagen is aan een flinke opmars bezig. Een studie van FOD Mobiliteit in samenwerking met VIAS Institute wees in 2017 nog uit dat het aandeel fietsritten in het woon-werkverkeer de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld is. Niet verwonderlijk, want het wordt steeds lastiger om vlot met de auto naar het werk te pendelen. Bovendien is de aankoop van een elektrische fiets fiscaal aftrekbaar waardoor zelfstandigen en zaakvoerders steeds vaker een bedrijfsfiets aankopen.Met een elektrische fiets ga je er sneller op vooruit

Met een elektrische fiets naar het werk gaan biedt heel wat voordelen. Het maakt je fitter en verhoogt je levenskwaliteit doordat je niet langer in de file staat en dus sneller en zonder stress aankomt op je werk, en thuis. Dankzij de motor moet je minder hard trappen om vooruit te komen waardoor je dus niet bezweet op je eindbestemming aankomt. Een meeting in de stad? Je bent er vlotter met de fiets én betaalt geen parkeerkosten, twee vliegen in één klap. Allemaal troeven waar mensen vandaag naar op zoek zijn, blijkt uit de mobiliteitsbarometer van hr-bedrijf Acerta.


Nieuw aangeworvenen staan kritischer tegenover de firmawagen dan hun voorgangers. 

– Dirk Wijns, directeur Acerta Consult


Al fietsend naar kantoor of andere werkplek is niet alleen goed voor het algemeen welzijn, de parkeerdruk aan je kantoor en je bedrijfsimago, maar ook fiscaal interessant. De elektrische fiets is namelijk fiscaal aftrekbaar, je betaalt er geen Voordeel Alle Aard (VAA) op én je kunt genieten van een belastingvrije fietsvergoeding. Ook als zelfstandige zonder personeel geniet je tot drie keer belastingvoordeel bij de aankoop van een fiets. Alle fiscale voordelen op een rij:Belastingvoordeel 1: de aankoop van een elektrische bedrijfsfiets is 100% fiscaal aftrekbaar

Tot eind 2019 was de aankoop van een elektrische fiets en alle bijbehorende kosten en toebehoren zoals onderhoud en herstelling, een accu, een fietspomp, het plaatsen van een fietsenstalling, kleedruimtes al dan niet met douches … zelfs 120% fiscaal aftrekbaar – tenminste als je de elektrische fiets regelmatig gebruikt voor je woon-werkverplaatsingen. Vanaf 2020 zijn een bedrijfsfiets en de kosten ‘slechts’ 100% aftrekbaar. Fietskleding is nu al 100% aftrekbaar.

De aankoop van een bedrijfsfiets moet je op minstens drie jaar jaar afschrijven. Kocht je als zelfstandige bijvoorbeeld in 2018 een elektrische fiets van 2.700 euro? Dan is de aankoop in 2018 en 2019 120% fiscaal aftrekbaar en in 2020 100%. De eerste twee jaren kon je dus 1.080 euro per jaar afschrijven en het derde jaar 900 euro.

De verhoogde aftrek van 120% was geldig tot eind 2019 voor vennootschappen die investeerden in een fiets voor het personeel of de zaakvoerder, en voor eenmanszaken die investeerden in een fiets voor het personeel. Met een eenmanszaak  geniet je als zaakvoerder niet van de verhoogde aftrek, maar vanaf 2020 is deze standaard voor iedereen 100%.

Opgelet: de 20% extra afschrijving van de voorbije jaren is op een onaantastbare reserverekening geboekt en wordt ooit – uiterlijk bij de vereffening van de vennootschap – belastbaar.Belastingvoordeel 2: je betaalt geen Voordeel Alle Aard

Op een bedrijfswagen betaal je Voordeel Alle Aard (VAA) omdat je de auto ook privé gebruikt. Hoeveel precies is afhankelijk van de cataloguswaarde, de leeftijd van de auto, de verhouding professioneel en privégebruik en de CO2-uitstoot. Als zaakvoerder van een vennootschap komt jouw VAA terecht op je rekening courant – of lopende rekening – en ben je het bedrag verschuldigd aan je bedrijf. Werk je als freelancer in een eenmanszaak? Dan is de auto eigendom van jou en moet je geen VAA aangeven. Bij werknemers wordt het VAA van het brutoloon ingehouden.

Een (elektrische) bedrijfsfiets, die je ook privé gebruikt, is sinds 2017 vrijgesteld van Voordeel Alle Aard – zowel voor zaakvoerders als werknemers. Voorwaarde is wel dat je de fiets effectief gebruikt voor je woon-werkverkeer. Hangen er donderwolken in de lucht? Is koning winter in het land? Dan mag je gerust met de auto of het openbaar vervoer naar het werk. Zolang er maar een patroon van regelmaat is in je professionele fietsverplaatsingen.

​Doe je als zelfstandige of werknemer enkel beroepsverplaatsingen met de elektrische fiets en dus geen woon-werkverkeer? Dan bedraagt de aftrek standaard 100% en betaal je wel VAA.Belastingvoordeel 3: de fietsvergoeding als extraatje

Als werkgever kun je je werknemers extra belonen met een belastingvrije fietsvergoeding en dit zowel voor gewone fietsen, elektrische fietsen als speedpedelecs. De vergoeding is niet verplicht, maar is wel een kost die je 100% kan inbrengen.

In 2018 bedroeg de fietsvergoeding nog 23 cent per kilometer. Sinds 2019 is dit verhoogd naar 24 cent per kilometer. Woon je op 10 kilometer van je werk? Dan kun je zo al snel meer dan 1.000 euro per jaar netto ontvangen bovenop je loon. Ook als zelfstandige of zaakvoerder kun je jezelf een fietsvergoeding geven, mits je natuurlijk met de fiets naar het werk gaat.Hoeveel kost een bedrijfsfiets?

Als zaakvoerder of zelfstandige ben je natuurlijk geïnteresseerd in de fiscale aftrekbaarheid en andere belastingvoordelen van een bedrijfsfiets, maar hoeveel kost een elektrische fiets je nu echt als zaakvoerder of zelfstandige? Eén ding is alvast zeker: een bedrijfsfiets is op alle vlakken voordeliger dan een bedrijfswagen. Ook op vlak van kosten.Aankoopprijs

Een onderzoek van de Belgische fietsbeurs Velofollies wees uit dat je in 2018 gemiddeld 2.370 euro betaalde voor een klassieke elektrische fiets met een ondersteuning tot 25 kilometer per uur. Ga je voor een speed pedelec met ondersteuning tot 45 kilometer? Dan betaal je tussen 4.000 en 7.000 euro.

Als btw-plichtige vennootschap kun je de btw aftrekken en de fiets afschrijven waardoor de werkelijke kostprijs van de fiets lager ligt dan een aankoopprijs.

Je koopt bijvoorbeeld in 2020 een elektrische fiets van 2.500 euro inclusief btw en je woon-werkverkeer bedraagt 75%. De andere 25% gebruik je de fiets voor privé-verplaatsingen. De afstand van en naar het werk bedraagt tien kilometer en je zult ongeveer zes maanden gemiddeld drie dagen per week met de fiets naar kantoor gaan.

  • Gelet op het beroepsgebruik kun je 75% van de betaalde btw aftrekken of 393,75 euro.
  • Voor de vennootschapsbelasting houden we rekening met een afschrijftermijn van drie jaar:
  • (2.500 – 393,75) * 100% * 33,33% = 702,01 euro


Dit levert een totale besparing van 1.095,75 euro op (393,75 + 702,01) waardoor je elektrische fiets werkelijk 1.404,24 euro kost. Hier bovenop kun je jezelf en je medewerkers nog een belastingvrije fietsvergoeding toekennen. Een elektrische fiets als bedrijfsvoertuig is dus meer dan fiscaal aantrekkelijk.Laadprijs

Een elektrische fiets moet je natuurlijk ook opladen, maar geen nood. Een oplaadbeurt kost slechts een paar cent, afhankelijk van de elektriciteitsprijs en de spanning en laadcapaciteit van de fietsbatterij.

De spanning wordt uitgedrukt in volt en bepaalt hoeveel ondersteuning je krijgt tijdens het fietsen. De laadcapaciteit wordt uitgedrukt in ampère-uur en is de capaciteit van de batterij. Om de laadprijs te berekenen vermenigvuldig je de elektriciteitsprijs met de spanning en laadcapaciteit:

Met een opgeladen batterij kun je 60 à 190 kilometer fietsen afhankelijk van het accutype, het weer, het wegdek, hoe je schakelt en jouw gewicht. Als je alleen al naar de brandstofprijzen kijkt, zal een snelle berekening meteen duidelijk maken dat 60 kilometer met de fiets goedkoper is dan 60 kilometer met de wagen.​​

Elektrische fiets kopen of leasen?

Of je nu kiest voor één fiets voor jou als zaakvoerder of wilt investeren in een bedrijfsfietsplan voor je werknemers: je kunt bij iBike elektrische fietsen kopen – al dan niet op afbetaling – of leasen. Met de lage rente van vandaag is het kopen van een elektrische fiets op afbetaling extra interessant en hou je voldoende middelen vrij voor andere investeringen.

Met de lage rentes betaal je vandaag ongeveer 100 eur/maand af voor een financiering van 2500 eur op 24 maanden.Maak zelf je simulatie bv. bij ING

Wil je graag volledig ontzorgd worden? Dan is een leasing interessant, want reparatie, onderhoud, service, verzekering en pechhulp zijn inbegrepen in het vast bedrag dat je per maand betaalt.


Kan ik een premie krijgen voor de aankoop van een elektrische fiets?

De Vlaamse Overheid biedt geen subsidie of premie voor de aankoop van een elektrische fiets omdat de fiets als bedrijfsvoertuig al fiscaal aftrekbaar is. Wel kunnen particulieren in sommige gemeenten en steden een subsidie of premie krijgen als de aanvrager een nummerplaat van een auto of motorfiets op zijn of haar naam inlevert en inruilt voor een elektrische fiets. Hoeveel de premie precies bedraagt verschilt van gemeente tot gemeente. De premie voor een elektrische fiets bedraagt in 2019 in Gent bijvoorbeeld 500 euro en in Hasselt 400 euro.


Geniet nu van alle voordelen van een elektrische fiets

Wil je je als zelfstandige vlotter verplaatsen met een elektrische fiets? Of wil je als zaakvoerder je werknemers belonen met een elektrische fiets in plaats van een bedrijfswagen? Kom dan langs in een van onze winkels. Wij helpen je graag de gepaste elektrische fiets voor jezelf kiezen of bij het uitwerken van een fietsplan voor je medewerkers.