ebikes fiscaal interessant


Is de aankoop van een elektrische fiets fiscaal aftrekbaar?

Ja, de aankoop van een elektrische fiets is fiscaal aftrekbaar. Daardoor is het voor zelfstandigen en zaakvoerders interessant om een bedrijfsfiets aan te kopen, zowel voor hen als voor de werknemers. Ook de combinatie van bedrijfswagen én bedrijfsfiets komt tegenwoordig in heel wat bedrijven voor in de vorm van een mobiliteitsplan. De fiets is dus perfect cumuleerbaar met je bedrijfswagen, je mag dus naast een wagen ook over een bedrijfsfiets beschikken. Logisch, want de verre verplaatsingen zal je waarschijnlijk nog steeds met de wagen blijven doen.

In Antwerpen is de opmars van de elektrische fiets al jarenlang aan de gang en zijn we daarmee Europese koplopers wat betreft het woon-werkverkeer. Steeds meer wordt er echter in en rond de urbane omgeving voor de (elektrische) fiets geopteerd. De aanslepende coronacrisis stimuleerde eveneens het gebruik van de fiets en ook de stijgende brandstofprijzen duwen de burger nog meer richting betaalbare én ecologisch verantwoorde mobiliteitsoplossingen.

Een elektrische fiets is uiteraard een aankoop waar je je best laat begeleiden, zodat je goed geïnformeerd een keuze kan maken. Er zijn namelijk heel wat oplossingen én financiële voordelen voor de consument, waar we verder op ingaan.

Dat je uiteindelijk met een elektrische fiets voordeliger uitkomt dan met de wagen, dat kunnen we je nu al verklappen.


Wat zijn de financiële voordelen bij de aankoop van een elektrische fiets?

Al fietsend naar kantoor of je werkplek is niet alleen goed voor het algemeen welzijn, de parkeerdruk aan je kantoor en je bedrijfsimago, maar ook fiscaal interessant. De elektrische fiets is namelijk fiscaal aftrekbaar, je betaalt er geen Voordeel van Alle Aard (VAA) op én je kan daarboven genieten van een belastingvrije fietsvergoeding.

Ook als zelfstandige zonder personeel geniet je tot 3x toe belastingvoordeel bij de aankoop van een fiets. We zetten de fiscale voordelen op een rij.


Belastingvoordeel 1: de aankoop van een elektrische bedrijfsfiets is 100% fiscaal aftrekbaar

De aankoop van een elektrische fiets en alle bijbehorende kosten en toebehoren zoals onderhoud en herstelling, een accu, een fietspomp, fietskleding, of het plaatsen van een fietsenstalling, kleedruimtes -al dan niet met douches- is 100% fiscaal aftrekbaar – tenminste als je de elektrische fiets regelmatig gebruikt voor je woon-werkverplaatsingen.

Opgelet: de verhoogde aftrek van 120% was geldig tot eind 2019 voor vennootschappen die investeerden in een fiets voor het personeel of de zaakvoerder, en voor eenmanszaken die investeerden in een fiets voor het personeel. Maar sinds 2020 werd deze standaard voor iedereen gelijkgesteld naar 100% fiscale aftrekbaarheid, wat nog steeds een goede zaak is uiteraard.


Belastingvoordeel 2: je betaalt geen Voordeel van Alle Aard (VAA)

Op een bedrijfswagen betaal je Voordeel van Alle Aard (VAA) omdat je de auto ook privé gebruikt. Hoeveel je precies afdraagt, is afhankelijk van de cataloguswaarde, de leeftijd van de auto, de verhouding tussen professioneel vs. privégebruik en de CO2-uitstoot van de wagen. Als zaakvoerder van een vennootschap komt je VAA terecht op je rekening courant – of lopende rekening – en ben je dat bedrag verschuldigd aan je bedrijf. Werk je als freelancer in een eenmanszaak? Dan wordt de auto beschouwd als eigendom en moet je geen VAA aangeven. Bij werknemers wordt het VAA van het brutoloon ingehouden.

Een (elektrische) bedrijfsfiets, die je ook privé gebruikt, is sinds 2017 vrijgesteld van Voordeel van Alle Aard – zowel voor zaakvoerders als werknemers. Voorwaarde is wel dat je de fiets effectief gebruikt voor je woon-werkverkeer. Hangen er donderwolken in de lucht? Is koning winter in het land? Dan mag je gerust met de auto of het openbaar vervoer naar het werk. Zolang er maar een patroon van regelmaat is in je professionele fietsverplaatsingen.

Belastingvoordeel 3: de fietsvergoeding als extraatje

Als werkgever kun je je werknemers extra belonen met een belastingvrije fietsvergoeding en dit zowel voor gewone fietsen, elektrische fietsen als speedpedelecs. De vergoeding is niet verplicht, maar is wel een kost die je 100% kan inbrengen.

Voor aanslagjaar 2023, inkomsten 2022 is dit wederom verhoogd naar 0,25 EUR per kilometer. Woon je op 10 kilometer van je werk? Dan kun je zo al snel meer dan 1.100 euro per jaar netto ontvangen bovenop je loon. Klinkt goed!

Een kleine berekening ter illustratie

  • Kilometervergoeding: 0,25 EUR/km (sinds 2022)

  • Afstand woon-werk: 10 km heen en 10km terug = 20km

  • Aantal werkdagen per jaar: 220 dagen (= aantal gemiddelde werkdagen per jaar)

  • Totaal: (20km x 220 dagen) x 0,25 EUR/km = 1.100 EUR


Ook als zelfstandige of zaakvoerder kun je jezelf een fietsvergoeding geven, mits je natuurlijk met de fiets naar het werk gaat.

Interessante links bij de aankoop van een elektrische fiets:

> Premie bij aankoop van een elektrische fiets?
> Hoeveel kost een bedrijfsfiets?
> Wat kost het om een elektrische fiets op te laden?
> Kan ik een premie krijgen voor de aankoop van een elektrische fiets?
> Geniet nu van alle voordelen van een elektrische fiets
> Elektrische fiets kopen of leasen? (B2B)

 

Wil je je als zelfstandige vlotter verplaatsen met een elektrische fiets? Of wil je als zaakvoerder je werknemers belonen met een elektrische fiets in plaats van een bedrijfswagen? Kom dan langs in een van onze winkels. Wij helpen je graag de gepaste elektrische fiets voor jezelf kiezen of bij het uitwerken van een fietsplan voor je medewerkers.