Antwerpen shift 


Antwerpen Shift -voorheen Antwerpen Autovrij- is al meer dan 10 jaar een fijne gelegenheid om – letterlijk – eens stil te staan bij de mobiliteit in de stad, over hoe we Antwerpen actief en bereikbaar kunnen houden. Deze dag nodigt je uit om na te denken over de beste manier waarom we ons verplaatsen. Waar ga je heen? Wanneer moet je er zijn?

 

Mobiliteit in de stad


​Wie in de stad woont, is gewend aan druk verkeer. Het aantal stadsbewoners stijgt, waardoor er de komende jaren ook steeds meer mensen zullen zijn die zich door Antwerpen bewegen: te voet, met de fiets, tram of auto – op weg naar school, het werk, de bakker en de supermarkt, naar het café, theater en voetbalveld, voor een bezoekje aan vrienden of familie, om patiënten te verzorgen of om pakjes af te leveren,…

De stad investeert sterk in een nieuwe mobiliteit: meer fietspaden, betere verbindingen, nieuwe tramlijnen, P+R’s aan de rand van de stad, veiliger verkeer, minder vervuilde lucht. Om al die plannen te realiseren, staan er de komende jaren heel wat wegenwerken op het programma. Om het verkeer toch zo vlot mogelijk te laten verlopen, treft de stad de nodige maatregelen. Je kan er bijvoorbeeld je route plannen om wegenwerken te vermijden, nagaan waar je vlot kan overstappen op het openbaar vervoer of bekijken hoe je met je fiets zeker zo snel op je bestemming geraakt. Zo spaar je niet alleen tijd en/of geld uit, maar draag je ook bij aan een veiligere en properdere stad.


iBike Cargo en iBike Fietskleding

iBike focust dit jaar op twee specialisaties. Enerzijds zal onze gloednieuwe winkel op ’t Eilandje met Fietskleding geopend zijn van 11u-17u. Anderzijds kan je aan het MAS terecht voor een demonstratie van verschillende types cargobikes. Dat zijn vrachtfietsen voor bedrijven, steden en gemeenten en ondernemers.

Bekijk de opname van de presentatie door iBike Cargo: vrachtfietsen in de binnenstad.


Evenement met traditie

In dit kader koestert Antwerpen inmiddels al ruim tien jaar de traditie om bewoners én bezoekers een dag lang te laten genieten van een autoluwe binnenstad. Zodat je fietsend of te voet de stad eens vanuit een ander perspectief kan bekijken. Of met de kinderen op straat kan spelen.

Verder is Antwerpen Shift meteen ook een ideaal moment om je te laten kennismaken met het nieuwste-van-het-nieuwste op vlak van stadsvriendelijke mobiliteit: dé gelegenheid om eindelijk eens zo’n e-bike te proberen. Of om erachter te komen hoe er ook bij jou in de buurt een buurtparking- of fietsenstalling kan komen, zodat er meer ruimte in op straat vrijkomt.

Wist je dat…


'Antwerpen Shift’ een onderdeel is van de Week van de Mobiliteit? Tussen 16 en 22 september kan iedereen deelnemen aan een reeks uiteenlopende activiteiten rond mobiliteit. Spreek bijvoorbeeld met uw collega’s af om op de Car Free Day op donderdag 17 september met zijn allen met de fiets, het openbaar vervoer of carpoolend naar het werk te komen.