Een elektrische fiets op afbetaling? Dat kan!

Met de elektrische fiets doorkruis je tijdens het weekend de mooiste regio’s van ons land én rijd je op werkdagen vlot naar en van je werk. Steeds meer mensen ruilen daarom hun traditionele fiets voor een elektrisch model, en fietsen veel meer dan vroeger.

Ook zelfstandigen en zaakvoerders stappen onze fietsenwinkels binnen op zoek naar een of meerdere elektrische fietsen, en liefst op afbetaling. Als bedrijf heb je geen recht op een subsidie, maar biedt de fietslening de perfecte oplossing als je je geldreserve liever bewaard voor onverwachte kosten.

Dat de elektrische fiets als bedrijfsfiets fiscaal aftrekbaar is én je je fietsende medewerkers een belastingvrije fietsvergoeding mag toekennen, is extra meegenomen. Bovendien zijn de rentes van een fietslening zo laag dat je niet voor een goedkope elektrische fiets moet gaan, maar echt de e-bike kunt kopen die voldoet aan al je eisen.


De fietslening: een elektrische fiets op afbetaling

De elektrische fiets is vandaag erg in trek, maar niet meteen goedkoop. Heel wat banken zoals BelfiusKBC en ING bieden daarom een fietslening aan met een extra voordelige rente tussen 0,99 procent en 1,50 procent. Koop je een e-bike van 2.500 euro met een lening verspreid over 24 maanden? Dan betaal je hier een intrest op tussen 25 en 40 euro.

Rekenvoorbeeld.
Je koopt een elektrische fiets ter waarde van 2.500 euro op afbetaling met een vaste debetrente van 0,99 procent. De looptijd van je lening bedraagt 24 maanden. Aan deze voorwaarden betaal je dan maandelijks 105,24 euro gedurende 24 maanden of 2.525,75 euro in totaal.

De gunstige tarieven zijn natuurlijk een gevolg van het eco-friendly karakter van de elektrische fiets en liggen in lijn met de rentes voor ecologische wagens. Net zoals bij een bedrijfswagen kun je de intresten 100 procent inbrengen. Het is nu dus het perfecte moment om te investeren in een speedpedelec, e-bike of elektrische bakfiets op afbetaling.

Vaak ligt het minimum en maximum te lenen bedrag voor een fietslening vast. Wil je geen goedkope elektrische fiets, maar heb je een kwaliteitsvol model op het oog? Check dan zeker op voorhand bij verschillende banken het maximumbedrag.


Je fietslening inbrengen
 

De kostprijs van de bedrijfsfiets zelf schrijf je op minstens drie jaar af en kun je nog tot eind 2019 voor 120 procent inbrengen. Vanaf 2020 is dit ‘slechts’ 100 procent. Een bedrijfswagen – tenzij een volledig elektrische wagen – kun je niet 100 procent inbrengen. Het percentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot en schommelt tussen 60 procent  en 90 procent.

Ook alle bijbehorende kosten en toebehoren zoals onderhoud en herstelling, een accu, een fietspomp, het plaatsen van een fietsenstalling, kleedruimtes al dan niet met douches … zijn 120 procent en binnenkort 100 procent fiscaal aftrekbaar.

 

Je elektrische fiets verzekeren
 

Een speedpedelec moet je verplicht verzekeren. Een elektrische fiets of bakfiets daarentegen niet, maar aangezien de kostprijs geen slecht idee. Onder andere Enra en Safebike bieden ondertussen speciale verzekeringen voor elektrische fietsen aan.

Een elektrische fiets leasen

Net zoals een bedrijfswagen kun je een e-bike ook leasen met alles erop en eraan. Jij of je werknemer kiest zelf het model en huurt de fiets voor een periode van meestal 36 maanden. Op het einde van het contract lever je de fiets weer in en kun je een nieuwe leasing met een gloednieuwe fiets aangaan. Wil je als bedrijf de fiets toch kopen? Dan kan dit tegen een restwaarde. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de marktwaarde en het bedrag dat je maandelijks betaalde.

Het voordeel van een leasing is dat het jaarlijks onderhoud, de omniumverzekering voor schade en diefstal en bijstand zijn inbegrepen in het maandelijks huurbedrag. Het volledige huurbedrag kun je inboeken als kost en is dus fiscaal aftrekbaar.

 

Een mooie beloning bovenop het loon

 

Een elektrische fiets biedt heel wat voordelen. Niet alleen is fietsen goed voor je gezondheid en algemeen welzijn, een bedrijfsfiets is ook fiscaal interessant voor zaakvoerders. Naast de fiscale aftrekbaarheid en de belastingvrije fietsvergoeding is een bedrijfsfiets ook vrijgesteld van VAA, in tegenstelling tot een bedrijfswagen.

Doe je je professionele verplaatsingen liever met een e-bike of speedpedelec? Wil je binnen een bepaalde straal van je zaak leveringen met een elektrische bakfiets doen? Of verdienen je fietsende werknemers een elektrische fiets? Of je nu kiest voor afbetaling of leasing: kom langs in één van onze fietsenwinkels en wij helpen je graag bij het kiezen van één of meerdere fietsen op maat van jouw bedrijf en financiële mogelijkheden.

IBIKE FIETSKLEDING