leasing fietsen


Een fiets leasen als werkgever, is dat interessant?

Als we kunnen kiezen tussen een bedrijfsfiets en een bedrijfswagen, gaan steeds meer organisaties voor de trapper. Fietsen is milieubewust, maar bespaart ons ook heel wat filestress en parkeerkosten. En daarbovenop voorziet het je werknemers van hun dagelijkse portie beweging en frisse lucht.

Fietsen naar het werk is ook een stuk interessanter geworden sinds de elektrische fiets als bedrijfsfiets aangeboden wordt – tegenwind of steile hellingen vormen daardoor geen drempels meer.

Er zijn verschillende initiatieven die bedrijven aanzetten om de fiets te promoten bij hun werknemers. Zo kun je jouw werknemers belonen met een belastingvrije fietsvergoeding, als extraatje bovenop hun loon. Maar de fiscale aftrekbaarheid, waardoor je niet langer op een bedrijfsfiets rsz en belastingen moet betalen, heeft het ook een stuk interessanter gemaakt om je werknemers aan het trappen te zetten.

Wil je een bedrijfsfiets aanbieden aan je medewerkers? Dan kun je een fiets kopen als werkgever, maar is een fiets leasen als werkgever ook een optie die heel wat voordelen biedt.

Wat betekent leasing?
 

Leasing of huurkoop is een overeenkomst waarbij je op lange termijn een fiets huurt. Wil je je werknemers via de werkgever een fiets laten leasen, dan zijn er drie partijen in het spel:

  1. de fietsleverancier
  2. jij als werkgever
  3. de werknemer die een fiets wil leasen

Je kunt als bedrijf rechtstreeks een elektrische fiets leasen voor jezelf bij de leverancier, of je vormt als leasinggever de schakel tussen de fietsleverancier en werknemer. Je sluit een overeenkomst af voor een bepaalde periode waarbij je als bedrijf de fiets in bruikleen neemt en laat je werknemer de elektrische fiets leasen via de werkgever. Het bedrag voor het leasen van de fiets gaat dan van zijn of haar brutoloon af.

Na afloop van het leasecontract kun je de fiets weer inleveren bij de fietsleverancier, inwisselen voor een nieuwe of je kunt hem overnemen.

Een fiets leasen kan trouwens zowel voor gewone stadsfietsen als voor elektrische fietsen en speed pedelecs.

Waarom een fiets leasen als werkgever?

Een fiets leasen als werkgever in België is interessant, omdat onze overheid je heel wat voordelen toereikt.
 

Fiscaal aftrekbaar
 

Zowel de aankoop als de leasing van een elektrische fiets is voor bedrijven 100% fiscaal aftrekbaar, wat het natuurlijk meteen financieel aantrekkelijk maakt. Maar ook alle toebehoren zoals onderhoud en herstelling, accu’s en fietspompen vallen onder diezelfde regel.

Tot eind 2019 was het fiscaal voordeel 120%. Sinds 2020 is dat 100%.

 

Geen VAA
 

VAA of Voordeel Alle Aard betaal je als zaakvoerder of werknemer als je een bedrijfswagen hebt, omdat je die ook privé gebruikt. Bij een fiets daarentegen, die je als werkgever voor het woon-werkverkeer van jezelf of je medewerkers least, betaal je sinds 2017 geen VAA meer.

 

Subsidie voor bedrijfsfietsen via Pendelfonds
 

Een rechtstreekse subsidie voor (elektrische) bedrijfsfietsen is er niet, maar er is wel het Pendelfonds dat projecten rond duurzaam woon-werkverkeer subsidieert. Lokale overheden kunnen in samenwerking met particuliere bedrijven zo een project opstarten en er een subsidie of premie voor ontvangen. Dat maakt de fietsleasing natuurlijk extra aantrekkelijk.

Wat met de fietsvergoeding?

Als werkgever kun je jouw werknemers een extraatje bieden bovenop hun loon en het leasen van een fiets via de werkgever: de fietsvergoeding. Daarmee vergoed je ze voor elke kilometer die ze met de (elektrische) fiets afleggen om op het werk te geraken.

De fietsvergoeding is niet verplicht – je kiest zelf of en hoeveel je vergoedt. Maar het is wel een interessante optie om je werknemers nog meer te stimuleren om op de fiets te springen en zo hun gezondheid te bevorderen. De fietsvergoeding is daarnaast 100% fiscaal aftrekbaar tot 24 cent per kilometer.

Fietsleasing berekenen

De kostprijs van een fiets leasen hangt af van de fiets die je kiest en de aard van de overeenkomst. Je kunt eenvoudig je fietsleasing laten berekenen. iBike werkt intens samen met B2Bike en Cyclis.

Wil je je werknemers een fiets laten leasen via de werkgever?
 

Kom dan langs in een van onze winkels. Wij helpen je graag de beste (elektrische fietsen) voor je medewerkers kiezen. Voor het uitwerken van een fietsplan leg je best eerst contact met Cyclis of B2Bike.

Financieren of leasen?

Het is vaak interessanter om te kopen of op afbetaling te werken ipv van leasing. Leasing is eerder ontzorgend voor grotere bedrijven maar gezien de lage interest van leningen is afbetalen interessanter. Zeker voor zelfstandigen/freelancers en kmo’s die hun medewerkers een fiets willen aanbieden, is financiering vaak interessanter. Overleg altijd eerst met je accountant.