Fluorescerende kledij overdag, reflecterende kledij ’s nachts!

Fietsers zijn de meest kwetsbare groep van alle weggebruikers. Daarom is het belangrijk om als fietser zichtbaar te zijn op de weg. Maar hoe ben je het meeste zichtbaar? Wat kan je zoal doen naast je klassieke voor- en achterlicht?
 

Fluorescerende kleuren zijn zeer zichtbaar voor bestuurders. Vooral fluorescerende kledij in het geel, rood en oranje blijken zeer effectief te zijn, aangezien dit kleuren zijn die enorm contrasteren met de omgeving. Maar belangrijk om te weten is dat het dragen van fluorescerende kledij enkel relevant is wanneer het gaat om fietsen gedurende de dag.


Hoewel fluorescerende kledij zeer effectief is om de zichtbaarheid van een fietser overdag te verhogen, is dit ’s nachts redelijk nutteloos.
 

Hoe komt het dat we fluorescerende kledij overdag wel kunnen zien en dat dit ’s nachts zeer moeilijk zichtbaar is? Overdag neemt fluorescerende kledij ultraviolet (UV) licht uit de zon. Dit licht kunnen we niet zien, maar fluorescerende kledij zet dit om in licht dat we wel kunnen zien. Hierdoor zien we fluorescerende kledij veel beter dan eender welke andere kleur. ’s Nachts is er geen UV-licht dat omgezet kan worden, waardoor het fluorescerende materiaal niet effectief is. Om toch zichtbaar te zijn in het donker, is het noodzakelijk om reflecterend te zijn, in plaats van fluorescerend.
 

Een studie uit 2010 onderzocht wat ’s nachts het meest zichtbaar is. De fluorescerende en reflecterende kledij werd onderverdeeld in vier categorieën.
 

 • zwart trainingspak
 • zwart trainingspak + fluorescerend gele vest zonder reflecterende markeringen
 • zwart trainingspak + jas met reflecterende markeringen
 • zwart trainingspak + jas met reflecterende mareringen + reflecterende strips op knieën en enkels van fietser
   

Wat bleek? De fietsers die de jas met reflecterende markeringen én reflecterende strips droegen bleken in 90% van de gevallen gezien te worden door autobestuurders. Fietsers met enkel de jas met reflecterende markeringen in 50% van de gevallen, fietsers met fluorescerende kledij in 15% van de gevallen. Enkel zwarte kledij: 2%

Uiteraard is elk fluovestje beter dan geen fluohesje.

Met de safetybox van iBike zit je goed, zowel overdag als ’s nachts.

Deze box bevat 4 onmisbare zaken om je te laten opvallen in het verkeer!
 

 • Roady fluo hesje met reflectiestroken en een rits voor makkelijk aan en uit te trekken (CE EN1150 keuring)
 • 3M spaakreflectoren 24 stuks met 360° zichtbaarheid goed voor 2 wielen
 • Magnetlight een krachtig rood LED lampje welke je door de twee sterke magneten makkelijk aan je kleding kan hangen.
 • snap wrap een kwalitatieve 3M band die je makkelijk om je arm of broekspijp kan klemmen
   

Advies nodig over fietskleding? Onze Fietskledingwinkel op ’t Eilandje helpt je graag.

Video URL:
Currently supported: