Subsidies bij aankoop e-bike

Tot 450 euro subsidie als je een nieuwe elektrische fiets koopt in Antwerpen
 

In 2017 startte Antwerpen met een hele reeks werkzaamheden waardoor de files in en rond Antwerpen (tijdelijk) zijn toegenomen. Het stadsbestuur besliste daarom om mensen die een (elektrische) fiets kopen en minstens tweemaal per week met de fiets naar het werk pendelen te belonen met een subsidie.

In 2017 en 2018 hebben al 1.702 werknemers ingetekend op de fietskortingsregeling van Slim naar Antwerpen. 56 procent daarvan woont buiten de stad. Wat aantoont dat de fiets een valabel alternatief vormt voor de auto. Wegens het grote succes werd de premie in 2019 daarom verlengd tot 2022.​

Wie heeft recht op een subsidie bij aankoop van een (elektrische) fiets?​
 

Als bedrijf kun je geen subsidie aanvragen omdat voor bedrijven de aankoop van een e-bike, elektrische bakfiets of speedpedelec – al dan niet of afbetaling – en alle bijbehorende kosten en toebehoren reeds fiscaal aftrekbaar is. Tot eind 2019 is de aankoop zelfs 120 procent aftrekbaar en vanaf 2020 100 procent.

Werknemers die pendelen met een eigen (elektrische) fiets hebben onder bepaalde voorwaarden wel recht op een subsidie. Ook als het om een leasefiets gaat met financiële leasing en de fiets dus zijn of haar eigendom is, kan de werknemer een fietskorting krijgen.

Opgelet: least de werknemer een elektrische fiets onder full operation lease? Dan komt hij of zij niet in aanmerking voor de premie.

De subsidie geldt enkel voor fietsen waarvan de aanvrager eigenaar is en niet voor bedrijfsfietsen. Als zelfstandige kun je een subsidie aanvragen mits je de elektrische fiets privé aankoopt en bewijs van je werkadres.

Heb je dus als bedrijf geen fietsplan, maar wil je wel je werknemers motiveren om hun woon-werkverkeer zoveel mogelijk met de fiets af te leggen? Dan kun je hen helpen door hen zo goed mogelijk te informeren over de subsidie of fietskorting van Slim naar Antwerpen.

De werknemer die de aanvraag indient, moet aan volgende voorwaarden voldoen:

  • De werknemer gaat op dit moment minstens twee dagen per week met de auto naar het werk en doet dat al meer dan zes maanden.
  • De werknemer ruilt minimaal twee dagen per week de auto in voor de fiets voor het afleggen van het woon-werktraject. Deze ‘overstap’ mag tot maximaal een half jaar vóór de datum van de aanvraag gebeurd zijn.
  • De werknemer woont op minstens twee kilometer van de werkplek.
  • De woon-werkverplaatsing loopt door het Antwerpse werfgebied met de districten Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Ekeren, Merksem, Deurne, Borgerhout, Berchem, Wilrijk, Hoboken Zwijndrecht en Antwerpen zelf.
  • De werknemer is bereid om zijn fietsgebruik gedurende één jaar door te geven aan Slim naar Antwerpen via de app Rittenteller Antwerpen op zijn smartphone of een GPS-tracker.

Heb je meer dan twintig werknemers? Dan kun je als bedrijf partner worden van Slim naar Antwerpen en hebben je werknemers recht op een hogere subsidie die kan oplopen tot 450 euro. Een mooi gebaar die je fietsende werknemers zeker zullen waarderen.

Hoeveel bedraagt de subsidie precies?

De subsidie of fietskorting kun je éénmalig aanvragen. Je kunt dus niet meerdere jaren na elkaar een premie ontvangen. Als Antwerpen de aanvraag goedkeurt en de werknemer minstens twee dagen per week met de fiets naar het werk pendelt, ontvangt de werknemer 50 tot 250 euro korting op zijn of haar nieuwe (elektrische) fiets. Als je bedrijf partner is van Slim naar Antwerpen kan de werknemer voor de aankoop van een nieuwe (elektrische) fiets tot wel 450 euro korting krijgen.

Heeft de werknemer geen nieuwe fiets nodig? Dan kan hij of zij een eenmalige korting tot 175 euro aanvragen voor een onderhoudsbeurt van een huidige fiets. Hou er wel rekening mee dat de korting voor de onderhoudsbeurt niet hoger kan zijn dan het factuurbedrag.

Pendelt je werknemer gedurende een jaar gemiddeld vier keer per week met de fiets naar het werk? Dan ontvangt hij of zij voor de extra afgelegde kilometers een bonus van 50 euro.

Antwerpen zal ook in gedurende het jaar – dat de werknemer zijn of haar ritten doorgeeft – twee keer om een evaluatie vragen. Voor het invullen van de vragenlijst ontvangt de werknemer een extra beloning van 25 euro per ingevulde evaluatie.

Onderstaande tabel geeft weer hoe Antwerpen de subsidie of fietskorting precies berekent.
Hoe vraag je de subsidie of fietskorting aan?

Is je werknemer van plan om twee tot vier keer per week met de fiets naar het werk te pendelen? Dan kan hij of zij de subsidieaanvraag voor de aankoop van de elektrische fiets heel eenvoudig online doen.

Op de website kun je via een korte vragenlijst nog snel checken of je voldoet aan alle voorwaarden voor je het formulier invult. Heb je toch nog vragen? Dan staan de medewerkers van Slim naar Antwerpen voor je klaar. Je kunt ze bereiken via kortingsregeling@slimnaarantwerpen.be of 03 338 78 85.


Je werknemers belonen met een bedrijfsfiets?

Vind je de subsidie van Antwerpen een goed idee, maar wil je graag als zaakvoerder een stapje verder gaan? Geloof je in elektrische fietsen en speedpedelecs als slim alternatief voor de bedrijfswagen en wil je bedrijfsfietsen met een fietsvergoeding aanbieden? Kom dan langs in een van onze winkels. Wij zetten voor jou alle voordelen van de elektrische fiets op een rij. Zo betalen je werknemers geen voordeel alle aard op een bedrijfsfiets, maar wel op een bedrijfswagen. Informeer je zeker ook overe de mogelijkheden van het mobiliteitsbudget.

Bij iBike helpen we je graag bij het uitwerken van een fietsplan voor je medewerkers. Ook als je als zelfstandige op zoek bent naar een bedrijfsfiets voor jezelf helpen we je op basis van je professionele verplaatsingen en persoonlijke wensen de juiste fiets kiezen.