De elektrische fiets: vrijgesteld van voordeel alle aard

Zet je graag met je bedrijf je schouders onder een duurzame toekomst? Dan is een bedrijfsfiets voor jezelf en je werknemers een mooie en verantwoorde extra die fiscaal aftrekbaar is en heel wat voordelen biedt.

Eén van de vele voordelen van een elektrische fiets is de vrijstelling van het voordeel alle aard. Met andere woorden: op een bedrijfsfiets die hoofdzakelijk gebruikt wordt voor woon-werkverkeer betaal je geen VAA. Zelfs niet als je in je vrije tijd regelmatig de fiets op springt.


Wat is het voordeel alle aard?


Als zaakvoerder of werknemer betaal je een belasting op alle niet-financiële voordelen die je bovenop je loon krijgt. Het bekendste voorbeeld is de bedrijfsauto waar je dagelijks mee pendelt, maar die je ook voor privé-verplaatsingen gebruikt. Bij de be­re­ke­ning van de belasting of het voor­deel van alle aard wordt re­ke­ning gehou­den met de CO2-uit­stoot, het type brand­stof, de leef­tijd van de wagen en de ca­ta­lo­gus­waar­de.

Op een (elektrische) bedrijfsfiets die gebruikt wordt voor woon-werkverplaatsingen betaal je echter géén VAA. Op deze manier wil de overheid zaakvoerders en werknemers stimuleren om te kiezen voor de fiets in plaats van de auto. Hoe meer mensen (gedeeltelijk) met de fiets pendelen, hoe minder files en hoe minder CO2-uit­stoot in onze steden.

Als extra stimulans naar de bedrijfsleiders toe zijn de fiets zelf en alle bijbehorende kosten en toebehoren van onderhoud en herstelling tot fietsenstalling en kleedruimtes 100 procent fiscaal aftrekbaar (sinds 2020).


Altijd recht op een vrijstelling van VAA?


De wetgeving vermeldt niet hoe vaak je de fiets moet gebruiken voor je woon-werkverplaatsingen. Verplaats je je bij slecht weer liever met de auto of het openbaar vervoer? Leg je een deel van je traject met de fiets af en een ander deel met het openbaar vervoer of de auto? Dat mag! Zolang je maar de meeste ritten naar en van het werk (deels) met de fiets aflegt. Als je de fiets echter nooit voor professionele verplaatsingen gebruikt, wordt het voordeel alle aard berekend op basis van de aankoopwaarde van de elektrische fiets.

Beloon je je fietsende werknemers met een belastingvrije fietsvergoeding? Dan moet je het aantal gefietste kilometers registreren via een papieren of digitaal aangifteformulier. Op deze manier wordt bij een eventuele controle duidelijk of jij als bedrijfsleider of de werknemer recht hebt op de vrijstelling van voordeel alle aard.

De fietsvergoeding is tot 0,24 euro per kilometer belastingvrij, maar niet verplicht. Het is wel een kost die je als zaakvoerder 100 procent kan inbrengen.


Wat met de RSZ?

Zowel de werkgever als de werknemer betalen géén RSZ-bijdrage op het privégebruik van de elektrische fiets. Dit is sinds kort veranderd met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017.


Wat als je fietsen laat leasen via de werkgever?

 

Kies je voor een fietsleasing en geen elektrische fiets op afbetaling? Dan kun je op het einde van de looptijd de fiets overnemen aan de marktwaarde. Je kan dit als bedrijf, maar kunt ook je werknemer de kans bieden om de fiets te kopen via de werkgever.

Steeds meer werknemers in België kopen via hun werkgever een elektrische fiets. Ondanks dat heel wat steden en gemeenten hun inwoners een premie aanbieden om de aankoop van een elektrische fiets mee te financieren – zoals de subsidie van Slim naar Antwerpen – blijft een elektrische fiets voor veel mensen duur. Door een fiets te leasen via de werkgever moeten ze niet zelf een fietslening of fietslease aangaan.

Tijdens de leasingperiode genieten ook deze werknemers van een vrijstelling van het voordeel alle aard omdat de fiets in bruikleen wordt gesteld door het bedrijf.


De beste elektrische fiets voor elke afstand


Overtuigd van de voordelen van een elektrische fiets en wil je je als zelfstandige vlotter verplaatsen? Of wil je als zaakvoerder je werknemers belonen met een elektrische fiets in plaats van een bedrijfswagen? Kom dan langs in een van onze winkels. Wij helpen je graag de beste elektrische fiets voor jezelf kiezen of bij het uitwerken van een fietsplan voor je medewerkers.