Onderhoud van je e-bike

Bij de aankoop van een elektrische fiets gaat de meerderheid niet over één nacht ijs. Logisch ook, want de kostprijs loopt al snel op. Eens ze rondtoeren met hun e-bike hebben ze echter geen seconde spijt van hun beslissing. Het is dan wel belangrijk om die fiets goed te onderhouden om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Stijn Mortelmans van iBike Wilrijk geeft je enkele nuttige tips.

Het onderhouden van een elektrische fiets kost niet meer moeite dan het onderhoud van een klassieke tweewieler. Om er zo veel mogelijk rijplezier aan te beleven, is het belangrijk om er voldoende aandacht aan te schenken. Bepaalde zaken kan je zelf doen. Andere, meer complexere ingrepen laat je dan weer beter aan een specialist over.

Steek zelf de handen uit de mouwen

Je hoeft natuurlijk niet altijd naar de fietsenzaak voor het onderhoud van je e-bike. Kleine zaken komen grotendeels overeen met het onderhoud van een gewone fiets en kan je dus perfect zelf doen:

 • Zorg steeds voor een propere fiets. Dat oogt niet alleen aantrekkelijker op de weg, het zorgt er ook voor dat je materiaal in goede staat blijft. Plaats je e-bike op een plaats waar het weer niet al te veel invloed heeft.
 • Probeer geregeld de ketting en andere bewegende onderdelen te smeren, liefst met een product dat roest tegengaat.
 • Met platte banden kom je natuurlijk niet ver. Controleer en pomp ze, indien nodig, dan ook regelmatig bij. Banden met een lage druk zorgen voor extra rolweerstand, wat de actieradius van je e-bike aanzienlijk verkleint. Meestal staat op de band hoeveel druk er in moet.
 • Elektrische fietsen maken intenser gebruik van de remblokjes in vergelijking met een gewone fiets. Veel slijtage merkbaar? Dan is vervanging van de remblokjes aangeraden.
 • Voor je eigen veiligheid kijk je best telkens na of je verlichting nog werkt. Je weet nooit of je te lang op een terrasje zal zitten na een fietstocht en bijgevolg ‘s avonds naar huis moet trappen.

Er zijn natuurlijk ook handelingen die enkel e-bikes vereisen. Zo beschikken elektrische fietsen over een accu. In principe heeft deze geen onderhoud nodig, maar wanneer je er nauwkeurig mee omgaat, kan de levensduur wel verlengd worden:

 • Batterijen zijn gevoelig voor lage temperaturen, waardoor je deze best binnen bewaart.
 • Wanneer de accu leeg is, is het raadzaam om deze meteen op te laden. Een te lange ontlading is namelijk schadelijk voor zulke batterijen.
 • Ook wanneer er slechts een deel van de accu gebruikt is, is het beter deze af en toe op te laden. Het proces van ontladen en opladen houdt de batterij gezond. Is het in de winter eens goed weer? Fiets dan even het blokje om en laadt nadien de batterij weer op. Hoe kort of hoe lang de afstand ook is, het regelmatig aansluiten van de accu op het stroomnet is belangrijk.

Een ander belangrijk en kostbaar onderdeel van de e-bike is de motor. Bij de aankoop is deze gekalibreerd. Het trapsysteem is met andere woorden gelijkgesteld aan de motor zodat het natuurlijke fietsgevoel, ook bij ondersteuning van de motor, aanwezig blijft. Dit systeem kan ontregeld geraken bij het gebruik van de e-bike. Voer dus regelmatig zelf een kalibratie van uw fiets uit. Dat kan via het display. Heb je geen display of werkt het niet? Dan richt je je best tot een specialist.

Laat ook wat over aan de specialist

Ondanks dat het onderhoud beperkt blijft, is het toch aangeraden om jaarlijks een bezoek te brengen aan je fietsenzaak. Tijdens die controle wordt de kwaliteit van de accu getest, de werking van de display geoptimaliseerd en de kettingspanning bijgesteld. Ook de versnellingen en remmen worden opnieuw afgesteld en de elektrische systemen professioneel gekalibreerd. Het gaat om standaard ingrepen die je fiets niet alleen in goede staat houden, maar ook de veiligheid verhogen.

Stijn is winkelverantwoordelijke van iBike Wilrijk. Stijn is zelf een fervent fietser en verspreidt de fietsmicrobe met veel enthousiasme. Sinds kort stuurt hij de winkel in Wilrijk de juiste richting uit. Hij kan daarbij rekenen op vele collega’s. iBike Wilrijk is immers het fietsend hart van de hele iBike-organisatie. 

Tagged , ,

2 thoughts on “Onderhoud van je e-bike

 1. Beste,

  ik kocht in november een Tern vouwfiets in de winkel op het eilandje.
  Op het aankoopformulier staan enkele onderhoudsbeurten (1e smeerbeurt, lager onderhoud, …) die ‘inbegrepen’ zijn bij de aankoop. Kan ik deze bij eender welke Ibike winkel laten uitvoeren?

  mvg,

  Michel

  1. Beste Michel,

   Dank voor je mail via de iBike website!

   Je kan gerust in elke iBike terecht voor onderhoud, als je de fiets snel terug wenst adviseren we je op voorhand te bellen met de winkel van je keuze om een afspraak te maken.

   Met sportieve groeten,

   Dominic

Reageren niet mogelijk