fbpx

Is het een koersfiets of een mobiliteitsfiets? De Orbea Gain

Elektrisch of niet?

Zoals de betekenis van het woord GAIN al weergeeft wint de enthousiaste fietser bij de vele voordelen van deze fiets, die niet steeds als e-bike gebruikt moet worden maar enkel dat (stevig) duwtje in de rug geeft net wanneer je het kan gebruiken of om comfortabel door de ochtendspits op je werk te geraken. Of je een uitdagende bergrit hebt gepland met een flink pak hoogtemeters!

De rijdynamiek is zijn grote troef daar hij niet als een logge e-bike door de bochten gaat en je boven de 25km/h geen nadeel ondervindt tov een standaard sportfiets!

Eindelijk weer dat fijne rijgedrag terug waar we naar op zoek waren! Ontdek de Orbea Gain.

Je merkt het al, de GAIN is niet zomaar ‘weer’ een e-bike erbij maar onderscheidt zich krachtig door zijn eenvoud in bediening en eigen gewicht!

Daar je vlot zonder ondersteuning op vlak en afhellend terrein boven de 25km/h kan rijden als sportieve rijder is de batterij van 250Wh voldoende krachtig om een rit van 110km met 1200hm en met een rijdersgewicht van 80kg te ondersteunen daar waar nodig! Mocht dat nog niet voldoende zijn kan je optioneel (zomer 2018) een extra 250Watt/h batterij op de drinkbushouder en het magneet contact aansluiten zodat je een totaal van 500Wh ter beschikking hebt! ideaal voor je sportieve Gravel vakantie!

Dankzij de 1 knops iWoc controller en bijhorende App kan je kiezen tussen een eenvoudige druk op de knop waar de kleurencodes je ondersteuning weergeven of kan je opteren om via bluetooth op je smartphone alle settings in een oogopslag te zien én zelfs te navigeren (4g verbinding noodzakelijk)

Er zijn 3 ondersteuningen mogelijk

 • groen 33%
 • oranje 66%
 • rood 100%

De grens van de 25km/h

Orbea heeft met de GAIN veel aandacht besteed aan de terugval van ondersteuning indien je sneller dan 25km/h gaat rijden! Dit is nagenoeg niet voelbaar op de GAIN zodat je zelf niet meer merkt dat je geheel op spierkracht aan het rijden bent totdat je weer onder de 25km/h zakt en erg vloeiend zonder schokken de nodige ondersteuning krijgt!

De GAIN bestaat in 3 type fietsen

 1. Sportieve stadsfiets met spatborden F-reeks (bagagerek en geïntegreerde verlichting optioneel mogelijk)
 2. Koersfiets D-reeks met een sportieve doch relaxed houding en in verschillende afmontages
 3. Gravel bike D-reeks met dikkere all road banden geschikt voor offroad ritten of vlot gebruik in de Antwerpse stadsjungle 😂

Doordat de geïntegreerde batterij enkel met de motor en de centrale éénknopsbediening is verbonden, heb je een eenvoudig en betrouwbaar e-bike systeem wat ook na aanschaf garant staat voor een duurzame en vlotte na service via je plaatselijke iBike winkel.

Voordelen van de Orbea Gain

 1. lichtgewicht e-bike ontwerp
 2. vlotte fietscapaciteit in en naar de stad, ook bij minder goed weer (F-reeks)
 3. perfecte metgezel voor lange sportieve tochten waar geen continue elektrische ondersteuning gewenst is. D-reeks
 4. batterijcapaciteit eenvoudig uitbreidbaar
 5. erg betaalbare e-bike, ook na aanschaf vlot verkrijgbare originele wisselstukken
 6. achterwielmotor –> dynamisch en veilig rijgedrag welke de aandrijving spaart op slijtage daar de achterwielmotor ‘duwend’ werkt en niet trekkend op de ketting door een centrale motor wat de stijl van deze type ebike ten goede komt
 7. meerdere uitvoeringen verkrijgbaar met nuttige optie mogelijkheden

Hou rekening met

 1. niet voor iedereen geschikt daar het ontwerp meer gericht is op de ambitieuze fietser die niet puur elektrisch wil rijden
 2. interne batterij niet geschikt voor veelvuldige demontage om bv. op te laden binnenshuis. De fiets gaat best in zijn geheel tot bij het stopcontact, wat evenwel door zijn geringe gewicht eenvoudig is.
 3. smartphone nodig voor een weergave op een scherm (optioneel wel een stuurdisplay voorzien)

Winner of the Design & Innovation award 2018!

Conclusie

Orbea heeft met de GAIN een uniek en vooruitstrevend ontwerp gecreëerd dankzij hun enorme ervaring als framebouwers en zo de fietser die niet steeds een elektrische ondersteuning wenst, het échte fietsgevoel geeft in een soort e-bike. en zo op de zware passages van zijn woon werk traject of bij een fietstocht in het gebergte de nodige ondersteuning geeft!

Een binnenband vervangen gaat even vlot als bij een gewone racefiets of mountainbike wat de fiets voor de meeste toerrijders interessant maakt en zo ook weer het fietsplezier blijft primeren.

Wie dus een vorm van e-bike zoekt zonder te willen inboeten op een gelimiteerde ondersteuning van 25km/h en de daarbij horende nadelen hiervan in fietsgevoel zal het uitstekend kunnen vinden met de GAIN! kom zeker vrijblijvend een testrit maken bij je lokale iBike in de buurt!

Wie een e-bike zoekt met een continue elektrische ondersteuning kiest beter een volwaardige e-bike uit met bv Bosch of Panasonic middenmotor!

Voor de fiets nerds enkele cijfertjes en wetenswaardigheden over het e-systeem van de ondersteuning voor de GAIN.

Vele fijne fietskilometers gewenst!

Tagged

2 thoughts on “Is het een koersfiets of een mobiliteitsfiets? De Orbea Gain

 1. Ik grote prijsverschillen in die ORBEAElektrische racefietsen voorbeeld ga in d50 19 met d20 wat verschil zit daar in de fiets ze zien er precies gelijk uit en groot prijsverschil ? Vriendelijke groet .

  1. Beste Johan,

   Dank voor je vraag via iBike!
   Orbea heeft voor de GAIN vele modellen en diverse type montages

   Tussen de D20 en D50 is het voornaamste verschil dat op de D50 de Shimano Claris instap schakelgroep gemonteerd staat en op de D20 De Shimano Ultegra groep! ook is het stuur de zadelpenen en het zadel steeds een hogere en vaak lichtere kwaliteit.

   Het zal er dus vooral van afhangen waarvoor en hoeveel je de fiets wil gebruiken. Het frame en elektrisch gedeelte is identiek aan elkaar

   Ga je er wekelijks mee koersen en in het weekend lange ritten maken opteer je best voor de D20, wil je recreatief kilometers maken en genieten van de performante ondersteuning ben je dus even goed met de D50.

   Hopelijk hebben wij je hierbij een stap verder geholpen bij het kiezen van een geschikte fiets voor je!

   Contacteer ons gerust bij verder vragen of spring binnen voor een geheel vrijblijvende testrit en een woordje uitleg met een van onze iBiker’s (iBike Wilrijk heeft de meeste Orbea GAIN keuze en modellen staan)

   Met vriendelijke groeten,

   Het iBike-Team
   Dominic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *