Nevo High Speed

Je rijstijl aanpassen met je ebike

De elektrische fiets is een luxevervoersmiddel. Het verslinden van kilometers was nog nooit zo onvermoeibaar, en dat zelfs tegen een flinke snelheid. Maar wie snelheid zegt, zegt ook opletten. Het is dan ook belangrijk om je rijstijl aan te passen, vindt Dominic van iBike Wilrijk.

Net zoals bij een gewone fiets is het belangrijk uiterst waakzaam te blijven tijdens het fietsen. Je bent en blijft nu eenmaal een zwakke weggebruiker, ook met een elektrische fiets. Een helm, een fluohesje, stevig opgepompte banden, heldere lichten en goed werkende remmen dragen uiteraard bij tot een betere veiligheid, maar bij een e-bike is het ook belangrijk om je rijgedrag aan te passen.

Want het lijkt alsof je vleugels krijgt dankzij de elektrische fiets. De gemiddelde snelheid die je behaalt, is dankzij de ondersteuning hoger dan bij een standaardfiets. Dat zorgt ervoor dat je sneller moet zijn in je handelingen en een betere balans moet houden.

Wist je trouwens dat er e-bike rijscholen bestaan met gewennings- en beheersingscursussen? Die zijn uiteraard niet voor niets in het leven geroepen. Het is wel degelijk zo dat het controlebehoud over een e-bike anders is dan wat je gewoon bent. Het gaat echter om minieme technieken die je vrij vlug krijgt aangeleerd.

Het is dan wel belangrijk om, eens je die technieken onder de knie hebt, je niet de koning op de weg te voelen. Je kan dan wel sneller op je eindbestemming aankomen, defensief rijden is ook, en eigenlijk vooral met een elektrische fiets zeer raadzaam. Autobestuurders hebben hun rijstijl namelijk aangepast aan de dagdagelijkse fietsers die zich op een gezapig tempo voortbewegen. Met een e-bike is dat helemaal anders.

Diezelfde weggebruikers verwachten namelijk niet dat een fietser zo snel nadert. Vanop afstand zie je zelfs amper dat het om een e-bike gaat. Autobestuurders gaan er dus nog al te vaak vanuit dat ze toch hun manoeuvre kunnen maken, en zijn er bijgevolg niet op voorbereid dat jij tegen een hogere snelheid komt aangedraafd. Wees jezelf daar dus ook van bewust. Een defensieve ingesteldheid pleit in elke verkeerssituatie in jouw voordeel, ook met een elektrische fiets.

Kijk zeker ook even naar de reportage van de VRT hierover.

 

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *