fbpx

Tips om de levensduur van je batterij te verlengen

Je rijdt elektrisch en wil weten hoe je best met de accu of batterij van je fiets omgaat? Samen met de motor zijn dat inderdaad de onderdelen die je fiets elektrisch vooruit duwen. Een minimale kennis is belangrijk zodat je het maximale er kan uithalen.

Kamertemperatuur

Sla de batterij altijd op bij kamertemperatuur. Koude temperaturen en zeker vriestemperaturen zorgen voor extra en sneller verbruik van de batterij. Bescherm de batterij tegen hitte en directe zonnestralen.

‘Laat je batterij niet staan in een omgeving waar het warmer is dan 40° en kouder dan 10°”

Geen vocht aub

Leg de batterij niet in een vochtige, condens rijke omgeving. Dit kan voor storingen en snellere slijtage zorgen. Dit geldt zeker ook voor het display. Gebruik geen hogedrukreiniger bij het poetsen van de fiets en vermijd agressieve reinigingsproducten. Een vochtige doek volstaat. Zorg ook steeds voor zuivere stekkerpolen.

Halfvol is prima

Bewaar de batterij halfvol. Zo blijven de energiecellen voldoende actief en behouden ze de volledige capaciteit. Laadt de batterij nu en dan eens volledig vol. Zo ben je zeker dat elke cel volledig geladen wordt.

‘De batterij van een elektrische fiets kan tussen de vijfhonderd en de achthonderd keer volledig worden opgeladen. Als u de batterij vier keer voor een kwart oplaadt, telt dat voor één keer mee. Het is dus beter om de batterij niet volledig op te laden als het niet nodig is. Zo verleng je de levensduur.’

Laden

Gebruik enkel een originele lader. Je hoeft de batterij niet iedere keer volledig op te laden. Na 500 volledige (zie boven) laadbeurten begint elke batterij aan kracht te verliezen waardoor de maximum capaciteit met 30% kan zakken.

Wie enkele maanden niet fietst, bijvoorbeeld door de winterkou, laadt zijn batterij best tot iets over de helft op. Dan kunnen de cellen die in de batterij zitten, nog voldoende energie transporteren naar elkaar. De cellen blijven dan actiever.

Transport

Neem de batterij veilig mee in de wagen ipv in de fiets. Zo vermijdt je schade door schokken of vocht bij een stortbui. Haal je batterij uit je fiets bij transport op je fietsenrek. Dat verlaagt het gewicht van je fiets.

Tagged

2 thoughts on “Tips om de levensduur van je batterij te verlengen

 1. Beste,
  Ik heb een flyer deluxe T 8 , de batterij indikeert nog 60 % geladen doch geeft niets meer als ik hem op de fiets plaats, ook als ik hem op mijn tweede flyer plaats batterij type NKY428 B2.
  Vraag: kunnen jullie deze batterrij laten reviseren en wat is de kost en garantie , wat kost een nieuwe batterij voor deze fiets.
  Wat is volgens jullie de beste oplossinG?
  PS al ik de batterij die denk ik stuk is in de batterijlader laadt deze niet meer op en blijft het blauwe lichtje van de batterijlader pinken.
  Graag advies

  1. Beste Willy,

   Dank voor je vraag via de iBike website!

   Wij hebben deze doorgezonden naar onze technische jongens! Zij zullen je verder informatie geven in de mogelijkhden.

   Flyer geeft 2 jaar garantie op de werking van batterijen niet op de capaciteit…

   iBike werkt samen met Bikebatt uit Gent welke professioneel te werk gaan en een testraport meegeven alsook 3 maanden garantie op het herstelwerk.

   Geef gerust je amperage en Kwh door dan kunnen wij een offerte vragen voor je accu.

   Ook voor de nieuwprijs van een originele batterij graag even de type doorgeven aub.

   Mocht je verder vragen hebben of bijkomende informatie dan horen wij dat graag!

   Met sportieve groeten,

   Het iBike-Team
   Dominic

Reageren niet mogelijk