fbpx

Tips om de levensduur van je batterij te verlengen

Uit een onderzoek van de Nederlandse verkeersorganisatie ANWB blijkt dat veel eigenaars van elektrische fietsen niet weten hoe een batterij van een e-bike precies werkt. Alvast vier tips.

Lees ook onze bijdrage over de batterij zelf.

TIP 1: LAAD UW BATTERIJ NIET VOLLEDIG OP ALS HET NIET NODIG IS

De verkoop van elektrische fietsen blijft stijgen. De Antwerpse fietsenketen iBike.be heeft er in het eerste kwartaal van dit jaar 52% meer verkocht dan vorig jaar. Maar hoe onderhoudt u zo’n fiets het best? ‘Een minimale kennis is belangrijk’, zegt Dominic Vranckx, woordvoerder van de Antwerpse fietsenwinkel iBike. ‘De batterij van een elektrische fiets kan tussen de vijfhonderd en de achthonderd keer volledig worden opgeladen. Als u de batterij vier keer voor een kwart oplaadt, telt dat voor één keer mee. Het is dus beter om de batterij niet volledig op te laden als het niet nodig is. Zo verlengt u de levensduur.’

TIP 2: LAAD UW BATTERIJ VOOR DE HELFT OP ALS U DE FIETS ENKELE MAANDEN NIET AANRAAKT

‘Wie enkele maanden niet fietst, bijvoorbeeld door de kou, laadt zijn batterij best tot iets over de helft op’, zegt Dominic Vranckx. ‘Dan kunnen de cellen die in de batterij zitten, nog voldoende energie transporteren naar elkaar. De cellen blijven dan bezig. Het is zoals bij de mens: wie veel beweegt, blijft fitter.’

‘Als u de batterij toch maandenlang helemaal opgeladen laat staan, is er meer slijtage. U zult dan sneller een nieuwe batterij moeten kopen. De kostprijs van de veelgebruikte Bosch-batterij varieert van 650 tot 830 euro.’

TIP 3: STEL UW BATTERIJ NIET BLOOT AAN EXTREME TEMPERATUREN

‘Laat je batterij niet staan in een omgeving waar het warmer is dan veertig graden en kouder dan tien graden Celsius”, zegt Dominic Vranckx.

TIP 4: DENK NA OVER DE AANKOOP VAN EEN SPEED PEDELEC, MAAR MAAK GEEN ZOTTE KOSTEN

De stijging van de verkoop van elektrische fietsen is deels te danken aan de opkomst van de speed pedelec. Dat is een elektrische fiets die trapondersteuning geeft tot 45 kilometer per uur, in plaats van tot 25 per uur zoals bij een gewone elektrische fiets. ‘Het prijskaartje ligt wel veel hoger. Een gewone elektrische fiets kost gemiddeld 2.800 euro. Een speed pedelec kost meer dan 6.000 euro’, aldus Dominic Vranckx. ‘Bovendien worden de twee batterijen die in een speed pedelec zitten intensiever gebruikt en zijn ze dus sneller aan vervanging toe. Maar de speed pedelecs zijn wel ideaal als vervanging voor een tweede wagen, om files te vermijden bij het woon-werkverkeer.’ Is een snelle ebike iets voor jou?

Uit GvA en De Standaard obv input van iBike.

Tagged

2 thoughts on “Tips om de levensduur van je batterij te verlengen

 1. Beste,
  Ik heb een flyer deluxe T 8 , de batterij indikeert nog 60 % geladen doch geeft niets meer als ik hem op de fiets plaats, ook als ik hem op mijn tweede flyer plaats batterij type NKY428 B2.
  Vraag: kunnen jullie deze batterrij laten reviseren en wat is de kost en garantie , wat kost een nieuwe batterij voor deze fiets.
  Wat is volgens jullie de beste oplossinG?
  PS al ik de batterij die denk ik stuk is in de batterijlader laadt deze niet meer op en blijft het blauwe lichtje van de batterijlader pinken.
  Graag advies

  1. Beste Willy,

   Dank voor je vraag via de iBike website!

   Wij hebben deze doorgezonden naar onze technische jongens! Zij zullen je verder informatie geven in de mogelijkhden.

   Flyer geeft 2 jaar garantie op de werking van batterijen niet op de capaciteit…

   iBike werkt samen met Bikebatt uit Gent welke professioneel te werk gaan en een testraport meegeven alsook 3 maanden garantie op het herstelwerk.

   Geef gerust je amperage en Kwh door dan kunnen wij een offerte vragen voor je accu.

   Ook voor de nieuwprijs van een originele batterij graag even de type doorgeven aub.

   Mocht je verder vragen hebben of bijkomende informatie dan horen wij dat graag!

   Met sportieve groeten,

   Het iBike-Team
   Dominic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *