Trein-fietsen (of fiets-treinen) zit in de lift

Uit een onderzoek van het Nederlandse het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) blijkt dat treinreizigers die de trein en de fiets combineren vaker de auto laten staan. De enige vereiste? Voldoende mogelijkheden om je fiets te stallen of een (deel)fiets te huren in je vertrek- en aankomststation. Even kijken wat de mogelijkheden zijn in stad Antwerpen …

Bewaakte fietsenstalling

Zowel station Antwerpen-Centraal als Antwerpen-Berchem hebben een ruime, bewaakte fietsenstalling. Je kan er niet alleen je fiets ‘stallen’ maar je fiets ook (goedkoop!) laten herstellen of een stadsfiets huren. De kwaliteitsvolle stadsfietsen worden verhuurd door Fietshaven. Belangrijk om te weten: in Antwerpen-Centraal kunnen toeristen en studenten een fiets huren, in Antwerpen-Berchem enkel bedrijven (en dat na afspraak).

Hop, hop op je deelfiets

Geen fiets huren? Kies dan voor een deelfiets. In Antwerpen heb je keuze te over aan deelfietsen! Naast de gekende Blue-bike van de NMBS kan je ook voor een rode Velo of een blauwe Cloudbike gaan. Een jaarabonnement voor Velo kost 49 euro en een drie-maanden-abonnement voor Cloudbike kost 20 euro. Je kan ook steeds voor een dagpas gaan. Het voordeel van Velo? ‘Fietsstationnetjes’ binnen én buiten de ring, zodat je tot in de districten kan fietsen.  

Hop, hop op je vouwfiets

Geen fiets delen? Kies dan voor een vouwfiets. Makkelijk om te fietsen, nog makkelijker om mee te nemen op de trein én zonder extra kosten (aangezien je voor een ‘gewone’ fiets minstens 5 euro betaalt om ‘m mee te nemen op de trein). Je kan zelfs voor een elektrische vouwfiets gaan … lees onze visie hierover.

Goed om te weten: uit het Nederlandse onderzoek waar we naar verwezen in de intro, blijkt dat de elektrische fiets ook steeds meer wordt ingeschakeld om van je thuis naar het station te fietsen (en weer terug). Waar mensen vroeger de auto of het openbaar vervoer namen als ze op meer dan 3,5 kilometer van een station wonen, kiezen ze nu vaker voor de elektrische fiets. Zo kan je ook ineens een mooie fietsvergoeding opstrijken.

Tagged , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *