fbpx
bedrijfsfiets iBike

Van fiscale voordelen tot een betere conditie: de troeven van een elektrische fiets

Steeds meer mensen ruilen de wagen voor een elektrische fiets om naar het werk te pendelen. Zonder enige moeite fietsen ze de file vlot voorbij en winnen ze heel wat kostbare tijd. Niet alleen voor werknemers is een bedrijfsfiets interessant, ook meer en meer zelfstandigen rijden met de fiets naar kantoor of een meeting. Voor wie twijfelt  over wel of geen elektrische fiets, is de snelheid vaak een doorslaggevende factor. Maar een elektrische fiets biedt heel wat meer voordelen en niet alleen voor de fietsers zelf. Ook als zaakvoerder zijn een of meerdere elektrische fietsen een slimme investering.

Geef je conditie en gezondheid een duwtje in de rug

Dat je met een elektrische fiets vlot de kilometers van en naar je werk of externe meetings overbrugt, heb je ondertussen wel door. Dankzij de ondersteunende motor doe je dit gezwind, zonder zweten én werk je aan je conditie. Ook al moet je je minder hard inspannen, je moet wel nog steeds op die pedalen trappen en dat vraagt energie. Tijdens het fietsen train je je beenspieren en verbrand je calorieën. Naast gewichtsverlies helpt dagelijks fietsen ook om je cholesterol te verlagen én verkleint het de kans op hart-, vaat- en suikerziekten.

Fietsen in openlucht is goed voor je fysieke conditie én mentaal welzijn. Het helpt je hoofd leegmaken en deconnecteren van je smartphone. En omdat je niet langer in de file staat, kom je minder gespannen aan op het werk en thuis. Leuk voor jou en je collega’s en familie.

Al fietsend naar een duurzame toekomst

Wie fietst, stoot geen CO2 uit, maar ook de productie van een elektrische fiets is minder belastend dan de productie van een auto. En tijdens het opladen zelf bedraagt de CO2-uitstoot amper 2% van de gemiddelde uitstoot van een auto. Dat is natuurlijk goed voor het milieu, maar ook voor je omgeving. Hoe meer mensen zich verplaatsen met de fiets, hoe gezonder de lucht in onze gemeenten en steden.

De fiscale voordelen van een elektrische fiets

Nog tot eind 2019 fiscaal aftrekbaar

Om het gezonde alternatief voor de bedrijfswagen een duwtje in de rug te geven, beloont de overheid zelfstandigen en zaakvoerders die investeren in een bedrijfsfiets. Tot eind 2019 was de aankoop en bijbehorende kosten 120% fiscaal aftrekbaar. Sinds 2020 is dit ‘slechts’ 100%.

Vrijgesteld van VAA

Een elektrische fiets die hoofdzakelijk gebruikt wordt voor woon-werkverkeer is ook vrijgesteld van Voordeel Alle Aard (VAA). Zo houden je werknemers meer over van hun brutoloon dan wanneer ze zouden kiezen voor een bedrijfswagen. Goed voor de conditie én de portemonnee dus!

Verdien geld terwijl je fietst

Niet verplicht, maar wel een kost die je als zaakvoerder 100% kan inbrengen: de belastingvrije fietsvergoeding. Het bedrag van de maximaal vrijgestelde fietsvergoeding bedraagt sinds 1 januari 2019 0,24 euro per kilometer. Ook als zelfstandige in een eenmanszaak of als zaakvoerder van een vennootschap mag je jezelf een fietsvergoeding toekennen.

Budgetvriendelijker dan een auto

De aankoopprijs van een elektrische fiets ligt hoger dan een gewone fiets, dat is waar. Een elektrische fiets kost gemiddeld tussen 1.500 euro 2.500 euro, een speed pedelec tussen 4.000 en 7.000 euro. Maar als je de totaalsom van alle kosten maakt, merk je snel dat een elektrische fiets een pak goedkoper is dan een auto.

Een oplaadbeurt kost je slechts een paar eurocent. En afhankelijk van het accutype, het weer, het wegdek, hoe je schakelt en jouw gewicht kun je 60 à 190 kilometer fietsen met een opgeladen batterij. Als je dit vergelijkt met de huidige benzineprijzen doe je een gouden zaak.

Heb je een elektrische fiets met enkel trapondersteuning en werkt de motor dus enkel wanneer je zelf trapt? Dan is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Enkel wanneer je elektrische fiets startondersteuning heeft zoals bij een speedpedelec moet je je verplicht verzekeren. Zo’n premie kost 100 à 200 euro per jaar en ligt dus veel lager dan een autoverzekering.

Financier je elektrische fiets aan een voordelig tarief

Wil je een elektrische fiets op afbetaling kopen? Dat kan! Bij de meeste banken kun je een elektrische fiets financieren tegen een extra scherp tarief. Bovendien zijn bij een fietslening net zoals bij een autolening de intresten 100% fiscaal aftrekbaar als je een vennootschap hebt.

In heel wat steden en gemeenten kun je zelfs een subsidie aanvragen als je je nummerplaat inruilt voor een elektrische fiets. Hoeveel de premie precies bedraagt, is overal verschillend en vraag je best na op het gemeentehuis.

Heeft een e-bike ook nadelen?

Een elektrische fiets is in aankoop relatief duur en ook het onderhoud is iets duurder dan een gewone fiets. Maar tegenover een bedrijfsauto is de aankoopprijs én het onderhoud dan weer wel een pak goedkoper.

En is een elektrische fiets niet zwaar? Klopt, een elektrische fiets is al snel vijf kilo zwaarder dan een gewone fiets. Maar bijna alle elektrische fietsen beschikken over loop- en duwassistentie zodat je de fiets makkelijk uit de fietsenstalling of berging haalt. Omdat een elektrische fiets zwaarder is, is het wel belangrijk dat je de actieradius van je batterij controleert voor je de baan op gaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Want met een elektrische fiets rijden zonder opgeladen batterij is een pak lastiger door het gewicht.

Dus wel of geen elektrische fiets? De nadelen van een e-bike wegen niet op tegen de vele voordelen. Een elektrische fiets is goed voor je gezondheid, je conditie en het milieu. Maar komt ook met heel wat fiscale voordelen en blijft financieel goedkoper dan een bedrijfswagen.

De beste elektrische fiets voor elke afstand

Overtuigd van de de voordelen van een elektrische fiets en wil je je als zelfstandige vlotter verplaatsen? Of wil je als zaakvoerder je werknemers belonen met een elektrische fiets in plaats van een bedrijfswagen? Kom dan langs in een van onze winkels. Wij helpen je graag de beste elektrische fiets voor jezelf kiezen of bij het uitwerken van een fietsplan voor je medewerkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *