fbpx

Veiligheid: remmen op de fiets. Wat niet, en wat wel?

Bij de keuze van je nieuwe fiets is niet alleen het model belangrijk, maar ook de fietsonderdelen. Er bestaan heel wat verschillende soorten fietsremmen: van velgremmen tot hydraulische schijfremmen. We sommen de voor- en nadelen van alle remmen even voor je op, zodat je bewuster kan fietsen … en remmen.

Eerst en vooral heb je handremmen en terugtrapremmen. Die laatste zijn vooral gebruikelijk in Nederland. Een terugtraprem is goedkoop en zeer eenvoudig in gebruik. Het enige gevaar is abrupt remmen, waardoor je achterwiel blokkeert en je kan slippen. Als je het niet gewoon bent, is het wel even aanpassen. Sommigen vinden dit de beste rem, anderen zijn er resoluut tegen.

Trommelremmen

Rollerbrakes zijn de huidige generatie trommelremmen. Je vindt deze remmen vooral op betaalbare stadsfietsen zoals de Gazelle Arroyo C7 van 749 euro. In tegenstelling tot de oude generatie trommelremmen werken rollerbrakes niet meer op blokjes maar op rolletjes, waardoor ze minder snel oververhit raken. Ook bij regen remmen rollerbrakes nog steeds goed. Rollerbrakes moeten wel regelmatig worden gesmeerd.

Velgremmen

V-brakes of velgremmen werken door remblokjes tegen de velg te drukken m.b.v. een hefboomwerking. Je vindt deze remmen vaak op hybride fietsen, die het midden houden tussen een stadsfiets en een sportfiets, zoals de Koga Roadspeed. Een velgrem is licht en doet het goed bij droog weer, maar doet het minder goed bij regen. Daarnaast slijt je velg vrij snel, waardoor jij je velg op tijd moet vervangen om een klapband te vermijden. Een andere optie zijn Magura-remmen: deze hydraulische velgremmen zie je vaak op een mountainbike, omdat ze tegen een stootje kunnen.

Schijfremmen

Volgens vele fietsenbouwers en fietsenmakers zijn hydraulische schijfremmen momenteel de beste die er zijn. Waarom? Deze remmen werken uitstekend in alle omstandigheden: zowel op een droog als een nat wegdek met plassen en modder. Daarnaast hebben ze een hoge remkracht en zijn ze onderhoudsvriendelijk. Hydraulische schijfremmen werden aanvankelijk enkel op mountainbikes gemonteerd, maar nu zie je ze ook op stadsfietsen, elektrische fietsen en –na wat moeilijkheden bij de UCI– in het profpeloton en dus ook in de sportieve fietsmarkt.

Meer weten over verschillende type fietsremmen?

Spreek een fietsexpert in je favoriete iBike winkel in Antwerpen aan.

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *