Waarom kiezen fietsers voor een e-bike?

Je merkt het niet alleen aan de cijfers maar ook op ‘t fietspad: de verkoop van elektrische fietsen stijgt zienderogen. Waarom? Je ontdekt het in wat volgt …

In het Nederlandse Groningen heeft Paul Arnaud Plazier, een doctor in de filosofie (jawel!), een heel proefschrift gewijd aan de stijgende populariteit van elektrische fietsen of e-bikes. Geen gek idee, want “de huidige opmars van elektrisch fietsen valt samen met een toenemende aandacht voor de verduurzaming van onze mobiliteit.” Alsjeblieft!

Jong én oud, of was het omgekeerd?

Terwijl de oudere generatie het eerst gewonnen was voor de elektrische fiets om recreationele doeleinden (nl. verder fietsen met minder moeite), heeft nu ook de jongere generatie zijn/haar oogje laten vallen op de elektrische fiets. Als de auto of het openbaar vervoer je in de steek laten door files of stakingen, schiet de elektrische fiets ter hulp! Zelfs als je maar een deel van je woon-werk-verkeer per fiets aflegt.

Financiële stimulansen

Uit het proefschrift van Paul Arnaud Plazier blijkt verder dat de keuze voor een e-bike vaak wordt beïnvloed door belangrijke levensgebeurtenissen zoals een verhuis, een nieuwe job of de geboorte van een kind. Evenmin onbelangrijk zijn financiële stimulansen van de werkgever of de overheid, zoals de Antwerpse fietskorting.

(Nog) meer fietsplezier

De keuze voor een elektrische fiets wordt verder beïnvloed door de betaalbaarheid van de e-bike, het imago van het fietsenmerk, de gezondheid van de fietser en – bovenal – het fietsplezier. Tot slot blijkt dat elektrisch fietsen niet alleen een invloed heeft op afgelegde fietsafstand maar ook op de autonomie en de flexibiliteit die de elektrische fietser ervaart.

Tip: heb je zin om een elektrische fiets aan te schaffen, maar weet je niet waar te beginnen? Stap een iBike binnen en vraag vrijblijvend meer info over de verschillende merken en modellen. Je kan ervoor kiezen om je e-bike te verzekeren, zodat je gegarandeerd van je duurzame investering kan blijven genieten!

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *