fbpx

Wanneer is het fietsweer?

Wanneer is het fietsweer?

Het heeft lang geduurd, maar het belooft dan toch flink koud en nat te gaan worden. Als je toch wil gaan fietsen bij deze omstandigheden, houd je maar beter rekening met de volgende tips!

De kans op neerslag

De kans op neerslag is de meest bepalende factor voor het fietsweer en vormt de basis voor je keuze. Als de kans op regen kleiner is dan 10%, dan is het fietsweer in principe uitstekend. Is de kans op regen groter, dan wordt het fietsweer steeds minder goed gekwalificeerd. Is de regenkans groter dan 60%, dan beoordelen we dit als ‘slecht’.

Wist je dat:

Aart Jan Venema
Dat de zomer het natste seizoen is?
Aart Jan Venema
Dat de droogste werkdag een woensdag is?
Aart Jan Venema
Dat het droogste uur van de dag tussen 9u en 10u ligt?

 

Natuurlijk, resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar het is informatie die in het voordeel zou kunnen werken voor de kantoorfietser.

Bovenstaande historische weerfeiten zijn leuk, maar weinig dingen laten zich zo moeilijk voorspellen als het weer. En alhoewel fietsers niet van regen houden, laat ons onderzoek zien dat 4 op de 5 fietsers die doorgaans naar kantoor fietsen, zich niet laten afremmen en ondanks de regen toch de fiets pakken. De meesten kiezen er wel voor 5 – 10 minuten te wachten tot de bui is overgetrokken.

En waarom ook niet?  73% van de respondenten zegt dat de baas het begrijpt als de fietser iets later op kantoor is als gevolg van de weersomstandigheden. IJzel en onweer zijn echter de twee weersomstandigheden die voor het gros van de fietsers te gortig zijn om door naar kantoor te fietsen. In die gevallen blijft de fiets thuis en gaat 54% met de auto naar kantoor.  Vaak wordt ‘het weer’ als reden aangevoerd om niet te fietsen.

Aart Jan Venema

Het regent echter veel minder vaak dan men denkt

Als we het fietsdagboek van Frank Deboosere mogen geloven, en dat doen we graag, kunnen we zeggen dat het slechts 5% van de totale fietstijd regent. Frank zat in 2018 al meer dan 820 (!) uur op de fiets en daarvan regende het slechts 38 uur.  Als we allemaal om negen uur op de fiets zouden kunnen stappen dan was het percentage dat droog aankomt volgens de historische data hoger. Aangezien het tussen 9u en 10u statistisch gezien altijd het minst heeft geregend in de afgelopen 10 jaar. Misschien toch maar dat “nieuwe werken” invoeren… Wat denken jullie?

Fietsen in de kou: enkele hartverwarmende tips!

Als alleen de koude temperatuur een hindernis is, kan je perfect buiten gaan fietsen. Probeer je wel letterlijk en figuurlijk goed op te warmen! 

Daarnaast is de keuze van je fietskledij uiteraard van cruciaal belang. Kleed je voldoende aan, maar behoed jezelf er tegelijk ook voor dat je het te warm zou krijgen door teveel of slecht ademende kledij aan te trekken. Het zweet zal er immers voor zorgen dat je sneller afgekoeld raakt en vergroot de kans op een verkoudheid. Zodra je begint te fietsen, ben je normaal gezien binnen enkele minuten opgewarmd. Je kan het in het begin dus beter net iets te koud dan te warm hebben.

Het moeilijkste gedeelte is de bovenkleding, omdat je bovenlichaam minder in beweging is en dus sneller vatbaar is voor kou. Kies voor meerdere lagen in plaats van één dikke laag. Begin met (thermo)onderkleding die je rechtstreeks op de huid draagt. Deze basislaag zal het transpiratievocht snel afvoeren naar de volgende laag, voordat het de kans heeft om te verdampen op de huid en je af te koelen. Kunststofvezels zijn een betere geleider dan katoen.

Als dit allemaal niet helpt, stamp dan wat harder op de pedalen. Het klinkt simpel, maar door intensiever te bewegen, produceren de spieren meer warmte en krijgt je lichaam in zijn geheel het ook warmer. Als je rustig fietst, is die zelf gegenereerde warmte er niet en krijg je het koud. Je hart gaat dan de bloedtoevoer bij voorrang naar de vitale organen sturen en die zitten niet dicht bij je voeten.

Wissel na het fietsen meteen van kleren en zoek de warmte op. Direct na je training is je immuunsysteem immers erg kwetsbaar en wordt je lichaam bijgevolg gevoelig voor een verkoudheid.

 

Bron: blog.vikingdirect.nl/hoe-beinvloed-het-weer-de-fietstocht-naar-kantoor

Bron: sport.be

Bron: https://www.hetregentbijnanooit.nl/site/?fbclid=IwAR28Ti1SjwtJV9zB9UiMDCblaKvkTnAEeS_B9VJo25Hs9K7wvdhX6lOpLYk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *