fbpx

Wat is het verschil tussen een riemaandrijving en een kettingaandrijving?

De riemaandrijving is vandaag zo populair dat we kunnen spreken van een ware trend. De helft van ons verkochte fietsen hebben zo’n riem. Waarom kiezen voor een riemaandrijving en niet voor een kettingaandrijving? Welke voordelen heeft een riem en zijn er ook nadelen? We vroegen het aan onze product-specialisten. Riemaandrijving doet een belletje rinkelen. Ook een auto heeft zo’n riem onder de motorkap. De onderhoudsvriendelijkheid van dit systeem maakt hem dus de ideale keuze voor auto’s. Nu ook dus voor fietsen, maar niet alle fietsen.

Wat is een riemaandrijving?

De riem vervangt de ketting. Hij is gemaakt van kunststof en wordt altijd gecombineerd met een naafversnelling. Een riem met een derailleur … dat kan dus niet. Een riem kan je niet zijdelings laten klimmen of dalen zoals dat werkt bij een derailleur met ketting. Die riem is afkomstig uit de auto-industrie. Omdat de riem heel sterk en duurzaam is, wordt hij ook gebruik bij fietsen. Je kan rekenen op heel wat onderhoudsarme kilometers wanneer je kiest voor een fiets met riemaandrijving.

aandrijfriem

Wat zijn de voordelen van een riemaandrijving?

Een riemaandrijving is schoon en blijft schoon. Smering is niet nodig. Vuile handen krijg je er dus niet van. Een ketting heeft wel smering nodig en vet trekt vuil aan. Daar heeft die riem geen last van. Bovendien is de riem stil, het schakelen gebeurt intern en hoor je dus praktisch niet.

Op welke type fietsen vinden we een riemaandrijving?

Op racefietsen ga je de riemaandrijving (nog) niet zien. Waarom niet? Omdat de riemaandrijving (nog) geen (grote) voordelen biedt t.o.v. een kettingaandrijving wanneer het gaat om snel schakelen, onderhoud en weerstand. Bij een racefiets of mountainbike gaan we ervan uit dat je die geregeld zelf schoonmaakt. Om nog te zwijgen over het extra gewicht van de naafversnelling op zo’n sportieve fiets. Uiteraard is dit al mogelijk, maar nog niet zo gangbaar.

Derailleur of naafversnelling? Kies juist.

Trekkingfietsen, e-Bikes, Speed Pedelecs en cargo- en bakfietsen worden er wel vaak mee uitgerust. Die type fietsen krijgen dan ook heel wat te verduren. Fiets je elke dag naar het werk, dan heb je weinig ambitie om na je rit, je fiets schoon te maken. Bij een riem hoeft dat niet. Nu en dan afspoelen met lauw water, is voldoende.

Cargobikes en bakfietsen trekken (of duwen) heel wat gewicht. De riem zorgt voor een meer gelijkmatige overbrenging in samenwerking met de naafversnelling. Schakelen gaat dus bij groot gewicht, vlotter.

Gates is een fabrikant van riemen voor de aandrijving en heeft door zijn ervaring de riemen geoptimaliseerd voor fietsen  zodat deze erg slijtvast zijn, niet geolied moeten worden en niet ongewenst aflopen.

Carbonvezels

Door de carbonvezels in de riem is deze veel trekvaster dan een ketting. De riem zal niet uitzetten zodat nastellen of doorhangen van de riem niet voorvalt. Hierdoor gaat deze vele malen langer mee dan een standaard ketting. Dat compenseert ruim de hogere aanschafwaarde. Fietsen met riemaandrijving staat elke keer garant voor een schone, stille en snelle tocht. Een fiets met riemaandrijving is onderhoudsvriendelijk en loopt altijd soepel. Fietsen wordt dus nog aangenamer!

Voordelen van riemaandrijving

Riemen gaan gemiddeld 7 keer zo lang mee als een traditionele ketting
Riemaandrijving is onderhoudsvrij (hoeft geen olie)
Naspannen is ook vrijwel nooit nodig
Zand spoel je er makkelijk af
Een riem geeft minder weerstand
Hij weegt ongeveer een derde van wat een ketting weegt

Nadelen van riemaandrijving

Riemen passen enkel op fietsen met een naaf
Riemaandrijving werkt enkel met een enkel voor- en achterblad (niet met een cassette)
Riemen passen niet op elk frame
Je kunt de riem niet loshalen, hij moet altijd door het frame heen

Wil je meer weten over riemen en fietsnaven? Maak een afspraak in je favoriete iBike-winkel en laat je adviseren door een expert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *