fbpx

Wat je nog niet wist over Brompton.

Oerdegelijk, gemaakt van de beste materialen en razend populair bij jong en oud. Neen, we hebben het niet over een keuken van cultfiguur Donald Muylle. Wel over een Brompton of Brommy voor de vrienden. Misschien wel het meest iconische vouwfietsmerk ter wereld. En een merk met vele verhalen.

De vouwfietsen zijn alomtegenwoordig in steden wereldwijd. Op straat, op de trein, op de metro of op de tram: overal zie je de kleurrijke Britse trappers met het bekende rechthoekige logo.

In 1979 ontwierp de Brit Andrew Ritchie het vernuftige vouwsysteem van de Brommy’s en dat is sindsdien vrij gelijkaardig gebleven. Maar er valt veel meer te vertellen over de bekroonde vouwfietsen dan het technische aspect. Wist je al dat…

> Brompton fietsen genoemd zijn naar de woonplaats van de ontwerper? Andrew Ritchie keek vanop zijn bureau uit op de Brompton Oratory, een kerk en herkenningspunt in de Londense straat.

> Er kampioenschappen bestaat voor Brommy’s? Er waren al wedstrijden voor de BeNeLux en er is een wereldkampioenschap. Bijzonder leuk en vooral het ultieme bewijs van hoe geliefd de fietsen zijn bij hun eigenaars.

> Een Brompton bestaat uit meer dan 1200 individuele onderdelen, waarvan het merendeel exclusief voor de eigen vouwfietsen ontworpen is.

> Met zo’n 30 à 40 000 fietsen per jaar die vertrekken uit Londen, is Brompton de grootste fietsproducent van Groot-Brittannië. Alle vouwfietsen zijn trouwens handgemaakt.

> Het merk is, zoals dat heet, een lovebrand. Zo één waar iedereen sympathie voor heeft. Er circuleren dan ook heel wat foto’s van celebs op een Brompton vouwfiets. Zelfs de Britse prinsen Harry en William lieten zich al fotograferen op een Brommy.

Check ons aanbod.

Tagged