Welke e-bike past bij welke verplaatsing?

Steeds meer mensen schaffen zichzelf een elektrische fiets aan, maar vaak is het moeilijk kiezen uit het brede assortiment. Het type verplaatsing is dan een belangrijke richtlijn bij de keuze van zo’n e-bike. Is het gebruik vooral bestemd voor lange afstanden? Of eerder voor korte ritjes naar de supermarkt wat verderop? Stijn Mortelmans van iBike Wilrijk helpt je op weg.

Het accu, de trapondersteuning, maar ook het wegdek en de weersomstandigheden, allen hebben ze invloed op de actieradius van de elektrische fiets. Ze bepalen met andere woorden wat de maximale afstand is die je met een e-bike kan afleggen. Het is dus belangrijk om te weten waarvoor de fiets van stal wordt gehaald. Wil je elke dag naar je werk fietsen of eerder op fietsvakantie door de heuvels gaan? Of is de e-bike eerder bestemd om je binnen de dorps- of stadskern te bewegen?

De fiets zelf 

De accu is vaak het eerste waar toekomstige kopers zich zorgen over maken. In het algemeen geldt dat accu’s met een kleinere actieradius een betere aankoopoptie zijn voor zij die voornamelijk korte afstanden afleggen. Bovendien zijn deze batterijen goedkoper en maken ze de elektrische fiets een stuk lichter. Maar als zo’n e-bike jou vooral over grotere afstanden heen vooruit moet helpen, dan ben je beter af met een zwaarder accu. Denk er ook aan dat een batterij heel fragiel is. Alleen een accu in goede conditie levert topprestaties. Een batterij op leeftijd zal de actieradius al snel verlagen.

Zijn kuitenbijtende parcours eerder jouw ding? Dan is het aangeraden om op het vermogen van de motor te letten. Hoe hoger dat ligt, hoe beter de trapondersteuning en hoe vlotter je een heuvel of berg temt. Een trapkrachtondersteuning kan dan interessant zijn. Hoe meer kracht er wordt uitgeoefend op de pedalen, hoe meer ondersteuning er door de motor wordt verleend. In de praktijk betekent dit dat je bij het oprijden van een heuvel meer kracht met de voeten ontwikkeld. Dankzij een sensor zorgt dit dan ook voor meer ondersteuning. Rijd je over een platte weg of neem je een afdaling? Dan verkleint de hoeveelheid ondersteuning.

Daarnaast beschikken sommige e-bikes over rotatie-ondersteuning. Daarbij wordt continu een beroep gedaan op de ondersteuning zolang je aan het trappen bent. Iets wat natuurlijk ook een invloed op de actieradius uitoefent, want de batterij wordt contant gebruikt. Gelukkig zijn er ook e-bikes die softwareprogramma’s van een minimale tot stevige ondersteuning hebben. Hoe lager het programma staat ingesteld, hoe meer kilometers je zal kunnen doen, en omgekeerd.

Moeder natuur

Dan zijn er nog de factoren die niets met de fiets op zich te maken hebben, maar wel de af te leggen afstand beïnvloeden. Zo speelt bijvoorbeeld de windkracht en de ondergrond van de weg een rol. Hoe harder de wind tegen zit of hoe hobbeliger de ondergrond, hoe meer vermogen dit van de e-bike zal vragen en dus hoe kleiner de actieradius wordt. Maar ook de bestuurder zelf gaat niet vrijuit. Zwaardere personen of avontuurlijker rijgedrag verkleinen de maximale afstand van je e-bike. Toch iets om mee rekening te houden, want een meer duurzame batterij of een sterkere trapondersteuning zouden in dat geval voordeliger uitdraaien.

Laten we het zo stellen: een elektrische fiets kiezen die 100 procent bij je past, is zeker niet evident. Als je nadenkt voor welke trajecten de e-bike voornamelijk zal dienen, ben je al een heel eind op weg geholpen.

Stijn is winkelverantwoordelijke van iBike Wilrijk. Stijn is zelf een fervent fietser en verspreidt de fietsmicrobe met veel enthousiasme. Sinds kort stuurt hij de winkel in Wilrijk de juiste richting uit. Hij kan daarbij rekenen op vele collega’s. iBike Wilrijk is immers het fietsend hart van de hele iBike-organisatie. 

Tagged ,